2021. január 14., 19:56

Mégis igaza volt Ficónak? A miniszterek fellázadtak Matovič ellen?

Robert Fico, volt kormányfő délutáni sajtótájékoztatójánján, a szokott módon, újra bírálta a kormánykoalíciót. Szerinte a kormány decemberben semmit sem tett, elszabotálta a járvány elleni küzdelmet. A nyilatkozatában viszont egy érdekes kijelentést is tett, miszerint a három kisebb kormánypárt miniszterei fellázadta Igor Matovič kormányfő ellen.  Ezt akár mondhatnánk vágyvezérelt nyilatkozatnak is, de egyes miniszterek nyilatkozatát hallgatva, úgy tűnik, nem zörög a haraszt…

Fotó: TASR
Igor Matovič kormányfő még szerdán a kormányülés után kijelentette, hogy preferálja az országos tesztelést, amit a jövő héten bonyolítana le. Az országos tesztelésről a mai kormányülésen kellett volna dönteni, de az ülést elhalasztották.

Veronika Remišová már azt jelentette ki a tömeges tesztelés tervére, hogy tesztelni ott kell, ahol annak értelme van.

Szerinte tesztelni a leginkább fertőzött járásokban kell, és nem az egész országban.

 A tesztelés nem mindenre való orvosság, csupán egy eszköz, hogy jobban tudjuk kezelni a válságot

- mondta a miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí párt elnöke. Hozzátette:

A jelenlegi helyzetben a Za ľudí párt abban látja a megoldást, hogy minél több tesztelési pontot alakítsanak ki, és kialakítsák a vállalatok számára az infrastruktúrát.

Szerinte a vállalatok számára biztosítani kellene a teszteket, és hozzájárulni a tesztelés költségeihez. Semmi esetre sem szabad bezárnunk a vállalatokat, mert ez óriási gazdasági és társadalmi károkat okozna. Egyúttal azt is állította, hogy nincs értelme addig tesztelni a gyerekeket, amíg nem tudjuk, hogy mikor engedjük őket újra iskolába.

Természetesen köztudott Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter ellenkezése is, aki nem támogatná az országos tesztelést olyan formában, ahogy az lezajlott novemberben.

Viszont egy tervet készítene, miként tudnának a vállalatok tesztelni, de mindezt önkéntes alapon. A vállalatok tesztet és költségtérítést kapnának.

​Inkább abban látja a megoldást, ha a tesztelő pontok motiváltak lennének, hogy minél több tesztet végezzenek, hosszabb munkaidőben több mintát vennének le, amivel rövidülhetne a sorakozási idő.

Természetesen a tesztelő pontok bővítésére is szükség volna, és már készítik a törvénymódosítást, hogy a mintákat a medikusok és a harmad- és negyedéves egészségügyi asszisztensek is levehessék.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.