2021. szeptember 21., 16:56

Második olvasatban a többnyelvű útirányjelző táblákról szóló módosítás

A szlovák mellett a kisebbségek nyelvén is fel lehetne tüntetni az érintett községekben található útirányjelző táblákon szereplő feliratokat. Ez a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvénymódosításból következik, melyet a parlamenti képviselők kedden második olvasatba utaltak.

Fotó: Somogyi Szilárd
Egynyelvű a tábla az R7-esen, miközben éppen a magyarok által legsűrűbben lakott vidéken visz az út.

A jogszabály lehetőséget biztosítana az érintett önkormányzatoknak arra, hogy az útirányjelző táblákon szereplő államnyelvű felirat mellett a kijelölt cél megnevezését a helyi nemzetiség nyelvén is feltüntethessék.

Jelenleg a községhatárt jelölő útjelző táblákon, vagy a közigazgatási intézmények épületein tüntetik fel az érintett községek nevét a helyi kisebbség nyelvén.

Az intézkedés azokat a településeket érinti, ahol a nemzeti kisebbséghez tartozó szlovák állampolgárok számaránya két egymást követő népszámláláson eléri az összlakosság legalább 15 százalékát. Ilyen esetben a hivatali ügyintézés során is használható a helyi kisebbség nyelve.

Gyimesi György (OĽANO), a törvénymódosítást benyújtó parlamenti képviselő rámutatott: az útirányjelző táblákon szereplő helységneveknek a nemzeti kisebbségek nyelvén való feltüntetése több európai országban is bevett gyakorlat. Példaként Finnországot, Skóciát, Írországot, Szerbiát és Romániát említette.
Ha a parlament elfogadja a törvénymódosítást, az 2022. január 1-ével léphet hatályba.

Megosztás
Címkék