2022. március 1., 12:03

Március 17-én megalakul a Szövetség Női Tagozatának elnöksége

Márciusban tartja alakuló ülését a Szövetség Női Tagozatának elnöksége. Ennek kapcsán a női tagozat munkaelnökségének az MKP-platform által jelölt tagját, Gergely Papp Adriannát kérdeztük az eddigi lépésekről és történésekről.

Női Tagozat
Fotó: Szövetség

„A női tagozat november 22-ei első összejövetelén, amelyen a párt mindhárom platformja képviseltette magát, megegyeztünk abban, hogy létrehozunk egy szervezési és működési szabályzatot (SZMSZ), ami mostanra el is készült, jelenleg a jogi vonatkozásait ellenőrzik a jogászok” – fogalmazott Gergely Papp Adrianna hozzáfűzve, mivel a női tagozatnak még nincs tagsága, a három platform abban állapodott meg, hogy minden platform delegál az elnökségbe tagokat.

Abban is megegyeztünk, hogy a március 17-én megalakuló elnökség egy évre lesz megválasztva, majd egy év múlva felülvizsgáljuk a szervezési működési szabályzatot és az elnökséget is”

– mondta a politikus hozzátéve, március 17-én mindhárom platform előterjeszti, hogy kiket javasol a női tagozat elnökségébe.

A politikus asszony elmondta továbbá, hogy a női tagozat elnökségének alakuló ülésére minden platform meghív női párttagokat, akik az ülésen aláírják a szándéknyilatkozatot a tagozatba való belépésükről, és tulajdonképpen ők fogják megválasztani a tagozat elnökségét.

„Jelenleg az SZMSZ-ben úgy van megfogalmazva, hogy a megválasztott elnökség magából választ elnököt és két alelnököt. Így mind a három platform képviseltetve lesz az elnök, illetve az alelnökök szintjén” – fogalmazott Gergely Papp Adrianna, aki szerint igyekeznek a feladatokat és a programot közösen megfogalmazni és végrehajtani.

„Megegyeztünk abban is, hogy az egyes platformok javasolnak programpontokat, amelyeket közösen megvitatunk, és ezeknek a programpontoknak a koordinátora az ötletgazda lesz, természetesen ezt a munkát az összes platformot tájékoztatva végzi majd” – mondta.

Jól halad az adománygyűjtő kampány

A frissen megalakult női tagozat idén január elején elindított egy adománygyűjtő kampányt, amelynek célja az volt, hogy civil szervezetek segítségével a szűkös körülmények közt élő nőtársaiknak nyújtsanak segítséget, úgy, hogy mindennapi higiéniai termékeket juttatnak el hozzájuk, amelyekre sok esetben nem jut pénz a szűkös költségvetésükből. A női tagozat politikusát arról is kérdeztük, milyen stádiumban van jelenleg a gyűjtés.

Rögtön a kampányunk meghirdetésekor bekapcsolódtak az egyes civil szervezetek is a gyűjtésbe, többek közt a Szövetség a Közös Célokért is, amely felajánlotta az irodáit is gyűjtőpontokként”

– mondta a politikus hozzáfűzve, ahol a SZKC-nak nem volt gyűjtőpontja, ott a Szövetség párt, illetve az MKP-platform irodái vették át ezt a szerepet. „Tudomásom szerint szépen gyűlnek a csomagok, nálunk Szepsiben is, sőt Kassán is, ahol a Rovás Központ adott a gyűjtőpontnak helyet. Elsődlegesen abban állapodtunk meg, hogy az összegyűjtött csomagokat az adott régióban osztjuk szét – mondta hozzáfűzve, a jelenlegi helyzetben azonban úgy döntöttek, hogy

a kelet-szlováki régióból az összegyűlt csomagokat az Ukrajnából menekült nőknek ajánlják fel, és el is juttatják azokat a menekültközpontokba.

„Sok mindenre rámutatott ez a gyűjtés, például arra, hogy ilyen statisztikák női vonalon szinte alig készültek az országban, amit mindenképpen kezelni kell, ezért valószínűleg a jövőben erre is irányulni fognak a tevékenységeink, ami azt jelenti, hogy ilyen szempontból is felmérjük, kik a rászorulók, hol élnek, és miben lehet nekik segíteni” – fogalmazott a politikus asszony.

Az állami segélyszolgálatok kétnyelvűsítése és a női utónevek ovátlanítása

A Szövetség Női Tagozatának vezetői a napokban Bukovszky László kisebbségi kormánybiztossal tárgyaltak az állami segélyszolgálatok kétnyelvűsítéséről, mivel úgy vélik éppen a problémás esetekben a legfontosabb, hogy az érintettek anyanyelvükön is tudjanak kommunikálni.

Női Tagoza és Bukovszky László
Fotó:  Facebook.com
A női tagozat képviselő Bukovszky László kisebbségi kormánybiztossal találkoztak

„A kormánybiztos elmondta, hogy már az állami szervek is felvették vele ez ügyben a kapcsolatot. Ezek persze csak az első lépések, ám

valóban nagy szükség van arra, hogy a bajba jutott nők (is) az anyanyelvükön tudjanak kommunikálni krízishelyzetben,

hiszen az ilyen helyzetekben az ember sokszor nem tudja megfelelőképpen más nyelven kifejezni magát”

– mondta Gergely Papp Adrianna hozzáfűzve, a kormánybiztos együttműködést ígért nekik ebben a kérdésben.

A találkozó másik témája a lánygyermek újszülöttek vezetéknevének használata volt, ugyanis e téren teljesen eltérőek a tapasztalatok.

Vannak, akiknek akaratuk ellenére is -ová végződéssel kell anyakönyveztetniük újszülött lánygyermekük vezetéknevét,

de vannak példák arra is, hogy már a születéskor -ová nélkül írták be a leánygyermek nevét a szülészeten. „Hallottam olyan esetekről, hogy a kórházban azt mondták a szülő nőnek, hogy a leánya nevét -ovával kell bejegyezni, és csak utólag lehet elintézni az ovátlanítást, amit meg is indokoltak. Arra kaptunk ígéretet a kormánybiztostól, hogy utánajár a problémának, és tisztázzák az ellentmondásokat ebben a kérdésben” – fűzte hozzá a politikus asszony.

Az ovátlanítást 1994-től teszi lehetővé a törvény a Szlovákiában élő nők számára. Bár több esetben arra panaszkodnak a szülő nők, hogy a kórházban az anyakönyvező állítása szerint kizárólag -ová végződéssel lehet a született leánygyermek utónevét beírni, az anyakönyvekről szóló 154/1994-es törvény 16. paragrafusa világosan kimondja, hogy „a szlováktól eltérő nemzetiségű nő családi nevét a nemre utaló szlovák végződés nélkül kell bejegyezni, a) ha nőnemű gyermek családi nevének a 13. § (1) bek. szerinti anyakönyvezésekor a szülők9) kérik vagy külön jogszabály9a) szerinti örökbefogadás esetén az örökbefogadott gyermek családi nevének anyakönyvezésekor az örökbefogadó szülők kérik, b) ha a házasságkötés 14. § szerinti anyakönyvezésekor a nő kéri, c) ha családi nevének külön törvény szerinti10) megváltoztatásáról szóló döntésének bejegyzése kapcsán nő kéri”.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.