2021. november 22., 19:10

Előrelépés a Szövetség női tagozatának megalakulásában

Újabb fejlemények vannak a Szövetség párton belül formálódó női tagozat megalakulását illetően. A párt alakuló kongresszusán még az MKP terjesztette be a női tagozat létrehozásának kérdését, s a párt három platformjának kezdeményezésére november 22-én létre is jött egy találkozó, amelyen jó hangulatú, konstruktív és előremutató megbeszélést folytattak a párt női politikusai. A munkaelnökség tagjai: Gergely Papp Adrianna (MKP Platform), Sárközy Irén (Híd Platform) és Bauer Ildikó (Összefogás Platform) lettek.

női tagozat
Fotó: Szövetség

A megalakult női tagozat első közleményében kijelentette: Magyar pártként az az elsődleges feladatuk, hogy a saját közösségüket érintő kérdésekre, az őket érő kihívásokra keressék a megoldásokat. "Azonban azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a politikában, a döntéshozatal minden szintjén, továbbra is nagyon kevés a nő. A Szövetség Női Tagozatának célja és küldetése éppen az, hogy a nők, az őket érintő, illetve a számukra fontosabb témákban hangsúlyosabban és saját meglátásaik alapján mondjanak véleményt" - áll a megalakult női tagozat közleményében.

Gergely Papp Adrianna, aki a Szövetség MKP platformjának képviseletében vett részt a találkozón, portálunknak ennek kapcsán elmondta, hogy a három platform képviselői mai ülésükön megegyeztek olyan szerkezeti kérdésekben is, amelyek a női tagozat működésére vonatkoznak.

Egyelőre felállt egy munkaelnökség, a párton belüli három platformból egy-egy emberrel: az MKP részéről jómagam, a Híd részéről Sárközy Irén, az Összefogás részéről pedig Bauer Ildikó tagja ennek a munkaelnökségnek”

– mondta hozzáfűzve, december 15-ére egy egyeztetett anyagot kívánnak letenni az asztalra, január 15-éig pedig megalakítják a tagozat rendes elnökségét.

Abban már most megegyeztünk, hogy az elnökség az egyes platformokból olyan arányban áll majd fel, mint maga a Szövetség, azaz 5:3:2-es arányban”

– jelentette ki a politikus, aki szerint platformok nem lesznek a női tagozaton belül. Lehet, hogy az elnökség több mint tíz tagból áll majd, mondta, de egyelőre ez a minimum a felállásnál. A női tagozat elnökségi tagjait a párt platformjai jelölik majd. 

Az alakuló női tagozat ülése
Az alakuló női tagozat ülése
Fotó:  Szövetség

A találkozó résztvevői beszéltek azokról a témakörökről is, amelyekkel a női tagozat mindenképpen foglalkozni szeretne. „Megegyeztünk az alaptézisekben és abban is, hogy milyen módon nyúljunk majd az egyes témákhoz, van ennek ugyanis jogi és gyakorlati oldala is” – mondta Gergely Papp Adrianna. Tervezik egy nyilatkozat összeállítását is, amely összegezné ezeket az alaptéziseket is.

Mi, az MKP részéről szétküldtünk már egy körlevelet a női tagságunknak, amelyben az őket érdeklő és érintő főbb témakörök után érdeklődtünk.

A kapott válaszokban elsősorban a kis arányú női közszereplésvállalás rezonál, de nagyon fontos kérdésnek tartják női tagjaink a család és a munkahely összeegyeztetésének kérdését, a családpolitikát, a gyermekgondozási támogatást, de akár a kétnyelvű jogsegélyszolgálat kérdését is”

– mondta hozzáfűzve, a szociális támogatások terén óriási a kavarodás, nem látnak tisztán ebben maguk az érintett nők sem, de még a hivatalokban ülő szociális munkások sem.

"Ezek tehát azok a főbb témák, amelyek a leginkább rezonálnak a női társadalomban, persze vannak nagyon specifikus kérdések is, amelyekkel szintén szeretnénk majd a továbbiakban foglalkozni. De a legközelebbi feladatunk, hogy december 15-éig letegyük az asztalra a három platformmal egyeztetett említett anyagot” – zárta Gergely Papp Adrianna.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.