cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. október 26., 18:39

Kis lépés, de történelmi pillanat - Kihelyezték Szlovákia első kétnyelvű közúti irányjelző tábláját - VIDEÓKKAL

"Kis lépés, de történelmi pillanat!" - így jellemezte Forró Krisztián, a Szövetség elnöke szerdán koraeste Dunaszerdahelyen az ország első kétnyelvű közúti irányjelző táblájának kihelyezését.

kétnyelvű útjelző tábla
Immár hivatalos a magyar felirat is!
Fotó: Somogyi Szilárd

Forró kiemelte, ez csak az első lépés. Pártja továbbra is hangsúlyozza, miért fontos a kétnyelvű közlekedési táblák kihelyezése minden olyan helyre, ahová az ilyen táblák a jog szerint kikerülhetnek.

Hozzátette, tart attól, hogy tömeges kihelyezésre csak akkor kerülhet sor, ha a szlovákiai magyar közösségnek ismét lesz egy erős és egységes parlamenti képviselete.

Horony Ákos, Hájos Zoltán és Forró Krisztián
Horony Ákos, Hájos Zoltán és Forró Krisztián az ország első hivatalos kétnyelvű irányjelző táblája előtt.
Fotó:  Somogyi Szilárd

Hangsúlyozta, ezt akár már a most hétvégén tartandó megyei és önkormányzati választásokon elérhető jó eredmény adta alapra is lehetne építeni. A megyei választásokat a táblák kihelyezésének szempontjából azért is tartja fontosnak, mert a térségben található utak meghatározó része megyei fenntartású, így a kihelyezés egy erős magyar megyei képviselet esetén sokkal könnyebben valósítható meg.

Videó:  ma7

Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere emlékeztetett arra, Dunaszerdahely városa már korábban is az élen járt az innovatív megoldások támogatásában, s így vált megvalósíthatóvá, hogy úgynevezett "információs táblaként”, azaz nem hivatalos útjelzőként, de a város útjai mellett néhány helyen már megjelentek kétnyelvű feliratok. Igaz, ezek kivitelezésükben eltértek a hivatalos közúti tábláktól.

Nem volt kérdéses, hogy a törvényi környezet megváltozása után a város kezdeményezze a saját kezelésű út mellett a kétnyelvűsítést.

Újságírói kérdésre Hájos elmondta, továbbra is készen állnak más önkormányzatok érdeklődése esetén a kétnyelvű táblákkal kapcsolatos tanácsadásra, hiszen mint kiemelte, el kell köteleznük magunkat a magyar nyelv hivatalos szinten való használatára!

Videó:  ma7

Horony Ákos jogász, önkormányzati képviselő, a táblatörvények szakértője elmondta, a szerdahelyi táblaállítás egy hosszú és bonyolult szakasz lezárása. Az aktuális esemény jelentősége abban áll, hogy ez az első, hivatalos kétnyelvű irányjelző tábla. Horony azt is elmondta, a két Dunaszerdahelyhez közeli településre irányító jelzőtáblát a város készítette, mivel kihelyezésére városi fenntartású út mellett került sor.

A tábla elkészítése, formája és kihelyezése a jelenleg hatályos törvényeknek teljes mértékben megfelel – hangsúlyozta, majd úgy folytatta, Dunaszerdahelyen elfogadtak egy határozatot arról, hogy az elkövetkezőkben minden táblát kétnyelvűen szeretnének kihelyezni a városban, s erről tájékoztattak minden illetékes hatóságot is.

Ami az összes, magyarok lakta vidéken kihelyezhető táblák számát illeti, Horony óvatos becslése szerint is több ezer tábláról lehet szó!

Videó:  ma7

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.