2022. október 26., 18:39

Kis lépés, de történelmi pillanat - Kihelyezték Szlovákia első kétnyelvű közúti irányjelző tábláját - VIDEÓKKAL

"Kis lépés, de történelmi pillanat!" - így jellemezte Forró Krisztián, a Szövetség elnöke szerdán koraeste Dunaszerdahelyen az ország első kétnyelvű közúti irányjelző táblájának kihelyezését.

kétnyelvű útjelző tábla
Fotó: Somogyi Szilárd
Immár hivatalos a magyar felirat is!

Forró kiemelte, ez csak az első lépés. Pártja továbbra is hangsúlyozza, miért fontos a kétnyelvű közlekedési táblák kihelyezése minden olyan helyre, ahová az ilyen táblák a jog szerint kikerülhetnek.

Hozzátette, tart attól, hogy tömeges kihelyezésre csak akkor kerülhet sor, ha a szlovákiai magyar közösségnek ismét lesz egy erős és egységes parlamenti képviselete.

Horony Ákos, Hájos Zoltán és Forró Krisztián
Fotó:  Somogyi Szilárd
Horony Ákos, Hájos Zoltán és Forró Krisztián az ország első hivatalos kétnyelvű irányjelző táblája előtt.

Hangsúlyozta, ezt akár már a most hétvégén tartandó megyei és önkormányzati választásokon elérhető jó eredmény adta alapra is lehetne építeni. A megyei választásokat a táblák kihelyezésének szempontjából azért is tartja fontosnak, mert a térségben található utak meghatározó része megyei fenntartású, így a kihelyezés egy erős magyar megyei képviselet esetén sokkal könnyebben valósítható meg.

Videó:  ma7

Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere emlékeztetett arra, Dunaszerdahely városa már korábban is az élen járt az innovatív megoldások támogatásában, s így vált megvalósíthatóvá, hogy úgynevezett "információs táblaként”, azaz nem hivatalos útjelzőként, de a város útjai mellett néhány helyen már megjelentek kétnyelvű feliratok. Igaz, ezek kivitelezésükben eltértek a hivatalos közúti tábláktól.

Nem volt kérdéses, hogy a törvényi környezet megváltozása után a város kezdeményezze a saját kezelésű út mellett a kétnyelvűsítést.

Újságírói kérdésre Hájos elmondta, továbbra is készen állnak más önkormányzatok érdeklődése esetén a kétnyelvű táblákkal kapcsolatos tanácsadásra, hiszen mint kiemelte, el kell köteleznük magunkat a magyar nyelv hivatalos szinten való használatára!

Videó:  ma7

Horony Ákos jogász, önkormányzati képviselő, a táblatörvények szakértője elmondta, a szerdahelyi táblaállítás egy hosszú és bonyolult szakasz lezárása. Az aktuális esemény jelentősége abban áll, hogy ez az első, hivatalos kétnyelvű irányjelző tábla. Horony azt is elmondta, a két Dunaszerdahelyhez közeli településre irányító jelzőtáblát a város készítette, mivel kihelyezésére városi fenntartású út mellett került sor.

A tábla elkészítése, formája és kihelyezése a jelenleg hatályos törvényeknek teljes mértékben megfelel – hangsúlyozta, majd úgy folytatta, Dunaszerdahelyen elfogadtak egy határozatot arról, hogy az elkövetkezőkben minden táblát kétnyelvűen szeretnének kihelyezni a városban, s erről tájékoztattak minden illetékes hatóságot is.

Ami az összes, magyarok lakta vidéken kihelyezhető táblák számát illeti, Horony óvatos becslése szerint is több ezer tábláról lehet szó!

Videó:  ma7

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.