cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. október 21., 10:00

Horony Ákos megakadályozta, hogy a minisztérium csendben megtorpedózza a táblatörvényt

Csütörtökön volt pontosan egy éve, amikor arról tájékoztattuk a ma7.sk olvasóit, hogy Gyimesi György javaslatára, illetve a Szövetség párt MKP platformjának hathatós szakmai támogatásával a pozsonyi parlament elfogadta a törvényt, mely megteremtette az alapját annak, hogy kétnyelvűen tüntessenek fel szinte minden közúti táblát. 

Somogyi Szilárd
Horony Ákos és Bukovszky László nem örült a minisztérium új érvelésének.
Fotó: Somogyi Szilárd

Egy év viszonylag hosszú idő, s az idő múlásával egyre több magyar tette fel a kérdést, vajon miért nem készülnek kétnyelvű közúti táblák, miért csak olykor-olykor jelenik meg egy-egy magyar nyelven is olvasható információs tábla. A háttérben pedig már készült a torpedó, amely majd léket üt a táblatörvényen, pontosabban annak alkalmazhatóságán.

Szerencsére van egy „torpedórombolónk”, Horony Ákos!

Mostantól nyugodtan kiérdemelheti ezt a jelzőt, hiszen vette a fáradságot és hónapok óta figyelte a közlekedési minisztérium által kibocsátott törvényeket, határozatokat, rendelkezéseket. Emlékezett az év elején elhangzott ígéretfélére, hogy nyárra elkészülnek a magyar nyelven kihelyezhető táblák szakmai leírásai, ami alapján aztán majd ezeket a táblákat legyárthatják.

Végül nem augusztusban, hanem szeptemberben a közlekedési minisztérium közzé is tette azt rendelet-tervezetét, amelyben a kisebbségi nyelveken történő táblák műszaki részleteit is ismerteti.

A figyelmes és hozzáértő szemlélő ebből némi vizsgálódás után rájöhetett, hogy a tárca anyagai a Gyimesi-féle táblatörvény elfogadása előtti köztes időszakot veszik érvényesnek.

Mintha a törvény immár egy éve elfogadásra sem került volna!

Vajon, hogy lehetséges ez? Horony Ákos összefoglalót írt észleléseiről a kisebbségi kormánybiztosnak, Bukovszky Lászlónak, aki mozgásba hozta a rendelkezésére álló hivatali apparátust, s teljeskörű konzultációt kezdeményezett a közlekedési minisztérium és az ügyben szintén illetékes belügyminisztérium szakembereivel. Talán a véletlen, talán a sors akarta így, hogy erre a találkozóra ugyanúgy október 20-án került sor, mint egy éve a táblatörvény elfogadására.

A Bukovszky – Horony kettős a közlekedési minisztériumban szembesült azzal, hogy tárgyalópartnereik egy eddig még nem nagyon alkalmazott, új érvelést ismertettek, mely szerint a Gyimesi-féle táblatörvény azért nem léphet ténylegesen életbe, mivel egy nemzetközi egyezmény, a Bécsben elfogadott, az útjelzésekről és jelzésekről szóló dokumentum nem ad a kétnyelvű táblák kihelyezésére olyan módon lehetőséget, ahogy azt Szlovákia parlamentje elfogadta.

Legalábbis a pozsonyi közlekedési minisztérium és annak kiválasztott szakértője, Daniel Volár szerint ez a helyzet.

Az eredetileg rövidebbre tervezett tanácskozás két órát is igénybe vett. A Bécsi Egyezmény „bevetése” után Horony és Bukovszky azonnal ellentámadásba mentek át. Azzal érveltek, Szlovákia a kisebbségek jogaival kapcsolatosan is csatlakozott nemzetközi egyezményekhez, s mint az a joggyakorlatban elfogadott, az emberi jogokhoz kapcsolódó törvények elsőbbséget élveznek egy technikai jellegű előírás előtt.

A minisztériumok képviselői ezt azzal kontrázták, hogy a technikai biztonság vajon nem emberi jog-e?

A lényeg, hogy a kisebbségi érdekvédők és a minisztériumok között az álláspontok egyáltalán nem közeledtek és Horony Ákos meglátása szerint felsőbb szintű beavatkozásra kell, hogy sor kerüljön, még mielőtt hivatalnokok közötti jogértelmezési adok-kapok válik az ügyből! Mindenesetre magyar szempontból siker, hogy a rendelkezés javaslatot még az ismertetés fázisában kiszúrta Horony, így elkerülhetővé vált az a helyzet, hogy a határidőn túli észrevételeket a minisztérium egyszerűen lesöpörje az asztalról!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.