2021. október 20., 18:05

Elfogadták a módosított táblatörvényt

A pozsonyi parlamentben egy elegáns lépéssorozat eredményeképpen már szerdán megtárgyalták, s még azon melegében, szintén szerdán el is fogadták Gyimesi György (OĽaNO) képviselő javaslatát, amely táblatörvény néven vált nem egész két hónap alatt széles körben ismertté.

kétnyelvűség
Fotó: Samorincan.sk

Ahogy arról portálunk is többször beszámolt, Gyimesi képviselő a kisebbségi nyelvhasználati törvényt tervezte úgy módosítani, hogy – értelmezése szerint – lehetővé váljék a közúti táblák egy jelentős csoportjának magyar nyelven való kihelyezése is.

A javaslat, meglepő módon, nagyobb visszhangot keltett szlovákiai magyar körökben, mint a szlovák közvélemény előtt.

A javaslat kritikusai úgy vélték, Gyimesi javaslata inkább szűkíti a már meglevő, de ki nem használt lehetőségeket. A kritikus hangok legélesebbje az akkor még létező Most-Hídtól érkezett, hiszen a párt a javaslat visszavonására szólította fel Gyimesit. Ennél diplomatikusabb hangot ütött meg az MKP, illetve most már a Szövetség elnöke, Forró Krisztián, aki nem nyilvános levélben írta meg javaslatait, illetve ajánlott konzultációt az ügyben.

Úgy tűnik, hogy ez utóbbi magatartás vezetett inkább sikerre, hiszen ahogy Gyimesi György a ma7.sk portál részére elmondta, megtörtént a konzultáció, Horony Ákos szakmai koordinációjával, s szerdán a parlamenti vitára kerülő javaslat már magán viseli több kompromisszumos módosítás jelét. Ezek közül a leglényegesebb, hogy

a törvény már nem csak az úgy nevezett nyíl alakú irányjelző táblákra vonatkozik, hanem szinte minden irányjelző-táblára, sőt, a javaslatba bekerült a település- és városrészek kisebbségi nyelven való megjelölésének lehetősége, valamint több földrajzi állandósult megnevezés magyar felirata.

Ezen kívül a törvény szabályozza, hogy ilyen táblákkal nem csak az önkormányzati, hanem a településen levő magasabb rendű útvonalakat is elláthatnak.

A törvény parlamenti vitájára egy viszonylag váratlan időpontban, szerdán fél négykor került sor és hivatalos felvezetéssel együtt sem tartott tovább tizenkét percnél. Ennek során csak a Kotleba-párt képviselői vetették észre magukat, közülük is Stanislav Mizík képviselő, aki felszólalásában egyrészt azzal vádolta Gyimesit, hogy lenézi a szlovákiai magyarokat, hiszen szlovákul mindenki tud és nincs szükségük arra, hogy még magyarul is ki legyen írva az egyes települések neve. Mizík továbbá azt is állította, hogy a magyar táblák kihelyezése csak a terület megjelölésére szolgál, illetve, hogy Gyimesi Budapest meghosszabbított kezeként működik. Az ő és Magdaléna Sulanová képviselőnő szavait hallgatva ismét a 90-es évek magyarellenes miliőjében érezhettük magunkat.

A lényeg, hogy a vitában csak magyarellenes szólamok pufogtak, a benyújtott javaslaton senki sem kívánt változtatni, így az abban a formájában került az öt órakor kezdődő szavazásra, ahogy azt Gyimesi képviselő saját terve szerint, illetve az MKP-val való konzultáció után az előzetes vizsgálatot folytató Kisebbségi és Nemzetiségi Bizottságnak benyújtotta.

A plénum előtt szavazás megerősítette, amit a rövid vita után már sejteni lehetett, hogy

több mint harminc évvel a rendszerváltás után ténylegesen is megjelenhetnek a magyar nyelvű közúti táblák Szlovákiában.

A javaslatot  82 támogató szavazattal, 40 ellenében fogadták el, hatan tartózkodtak vagy nem szavaztak.

Nem állíthatjuk, hogy az évtizedek alatt annyira javult volna a közhangulat az országban, hogy ez immár teljesen természetes kell, hogy legyen. Szükség volt ehhez szemfüles politikusi eljárásra, ahogy Gyimesi György a megváltoztatott javaslatot végig vitte a parlamenten egészen a szavazásig, s tegyük hozzá, az is közrejátszott az elfogadásban, hogy a koalíciós pártok számára immár talán nem akkora téma, hogy egy közúti táblán magyar nyelven is jelenhet meg szöveg. Bárcsak így lenne ez majd a jogegyenlőség felé vezető út többi mérföldkövével is!

A szavazás utáni percekben kértük a képviselőt, ossza meg olvasóinkkal első benyomásait, illetve röviden ismertesse a törvény leglényegesebb részeit.

Videófájl
Videófájl forrása: Somogyi Szilárd
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.