2021. március 14., 10:18

Jubileumi ülésén dönthet a parlament az állampolgársági törvény módosításáról

Jubileumi, 25. ülésén dönthet kedden a parlament - további öt tucatnyi programpont mellett - az állampolgársági törvény módosításáról.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A 2010-ben életbe léptetett állampolgársági törvény miatt több ezren veszítették el szlovák állampolgárságukat, ezt

a problémát „szeretné“ orvosolni a kedden parlament elé kerülő törvénymódosítás.

A módosítás értelmében már nem veszítenék el a más ország állampolgárságát felvevők a szlovákot, amennyiben legalább öt évre visszamenőleg igazolni tudják az adott ország területén regisztrált lakhelyüket. Ugyanígy nem veszítené el a más országban született gyermek sem, amennyiben szülője továbbra is Szlovákia polgára.

A kormány által elfogadott törvénymódosítás kapcsán a felvidéki magyar pártok csalódottságukat fejezték ki és azt kérték a parlamenti képviselőktől, hogy ne szavazzák meg a módosításokat.

Az MKP elnöke, Forró Krisztián leszögezte, a kettős állampolgárság kapcsán elfogadott kormányhatározat a magyar közösség szemszögéből nem jelent megoldást. Kiemelte, az MKP továbbra is napirenden fogja tartani a témát, és ragaszkodik azokhoz a módosításokhoz, amelyeket a párt szakértői Ondrej Dostál képviselővel közösen megfogalmaztak és a törvény előkészítési folyamatában tömeges kifogásként juttattak el az illetékes testülethez.

Az elfogadott módosítások csak sebtapaszként szolgálnak a 2010-ben bevezetett állampolgársági törvény által okozott sebekre, de az alapvető problémákat nem oldják meg - reagált korábban Sólymos László, a Most-Híd elnöke a törvénymódosításra. Hozzátette, a változás egyáltalán nem segíti a szlovákiai nemzeti kisebbségeket, sőt, a pártelnök szerint alkotmányellenes is lehet a módosítás. Sólymos közölte, ha a parlament elfogadja azt, készek az alkotmánybírósághoz is fordulni az ügyben.

Összefogás szerint az állampolgársági törvény módosítása Alkotmány- és magyarellenes. Mózes Szabolcs, a mozgalom elnöke elmondta, a kormány által elfogadott törvényjavaslat nem oldja meg, csak elmélyíti a kettős állampolgársággal kapcsolatos problémákat, melyeket Robert Fico első kormánya okozott és későbbi kormányai sem hoztak helyre. "Az elfogadott javaslat visszalépés a nyáron bemutatott első tervezethez képest is" - vélekedett Mózes.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.