2022. szeptember 21., 13:11

Jóváhagyták! Mutatjuk, mennyivel emelkedik az orvosok bére

Jóváhagyta a kormány a mai ülésén az egészségügyi dolgozók béremelését. Az intézkedés nemcsak a kórházakban dolgozó orvosok és nővérek, hanem az ott tevékenykedő egyéb egészségügyi alkalmazottak, a rendelőkben és a mentőszolgálatoknál dolgozó egészségügyi alkalmazottak bérét is.

Kellene több orvos
Illusztráció
Fotó: Facebook

A béremeléseket egy koefficiens, és a szakmai tapasztalat alapján fogják meghatározni. A kormány javasolja, hogy a parlament a törvényt gyorsított eljárásban fogadja el, hogy az 2023. január 1-jétől hatályba léphessen.

Az egészségügyi dolgozók jelenlegi bérezése komplex probléma, ezért azt a mag teljességében kell megoldanunk. Az emelések az összes egészségügyi jellegű hivatást érintik. Az egészségügy számára fontos, hogy ne legyen bérfeszültség az egyes ágazatok között"

– mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

A béremelésről szóló javaslat elfogadását több hónapnyi egyeztetés előzte meg. A tárgyalások többször zsákutcába futottak. Az orvosok tömeges felmondással fenyegetőztek. A miniszter jelezte, a béremelések nem érnek véget 2023-ban, hanem azt követően is folytatódnak.

A szakmai tapasztalat értékelésekor a külföldön eltöltött éveket is figyelembe veszik. Az alapbér megállapításakor beszámítanak a szülői szabadságon töltött évek is, ám a gyerekek számától függetlenül legfeljebb hat évet lehet beszámítani.

A pályakezdő orvosok bére bruttó 279 euróval emelkedik. A húsz év gyakorlattal rendelkező szakorvosok fizetése pótlék nélkül 3000 euró körül alakul.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.