2021. augusztus 13., 17:00

Heger kerti beszéde: Minden szlovákiai polgárnak elsősorban Pozsony felé kellene tekintenie

Eduard Heger kormányfő pénteken munkalátogatásra a dél-szlovákiai Galántára látogatott, ahol a kora délutáni órákban sajtótájékoztatót tartott az egykori „Tiszta Nap” (Čistý deň) szociális otthon helyén működő új intézmény kertjében.

heger
Fotó: Somogyi Szilárd
E. Heger: a szlovákiai polgárok Pozsonyra vessék figyelő tekintetüket!

Portálunk ekkor érdeklődött a kormányfőnél, hogy ha látogatásának egyik deklarált célja a megye, illetve a környék kisebbségi közösségeinek életéről való tájékozódás, akkor a véletlen műve vagy szándékos lépés eredménye-e, hogy delegációjából hiányzik az e témában talán a legszakavatottabb munkatársa, a kormány kisebbségi biztosa?

Heger kormányfő válaszában kijelentette, hogy ilyesmiről szó sincs, és elmondta, hogy a körülmények véletlen egybeesése eredményeképpen éppen a jövő héten lesz találkozója a kisebbségi biztossal, mivel egy olyan témáról van szó, ami iránt személyesen is érdeklődik.

Ez után Heger kifejtette, hogy kormányfőként legfontosabb érdeke, hogy a polgárok, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül, elsősorban Pozsony felé tekintsenek, és figyelmük ne a környező országok fővárosai irányába forduljon! Kérdésünket, hogy a szlovákiai magyarok esetében ez Budapestet jelenti-e, a kormányfő se nem cáfolta, se meg nem erősítette, csak azzal bővítette ki a korábban elhangzó gondolatát, hogy minden szlovákiai polgárnak Szlovákiában kell otthon éreznie magát, mert ez az otthona.

Újságírói kérdésre elmondta a véleményét külügyminiszterének, Ivan Korčoknak azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy a Felvidék kifejezést nem szabadna használni. Heger szerint külön kell választani ennek a szónak a történelmi és a politikai jelentését, mint mondta, szerinte a politikai közbeszédben helytelen ennek a szónak a használata. Hozzátette, ezzel ki is fejezte, hogy azonosul Korčok miniszter kijelentésével.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék