2020. március 5., 08:27

Ha a Za ľudí elzárkózik, az OĽaNO koalícióra lépne az SaS-szel és a Sme rodinával

A Sme rodina hajlandó egy hármas koalícióban együtt kormányozni az OĽaNO-val. Ezt az Igor Matovič-csal, az OĽaNO elnökével folytatott megbeszélés után mondta Boris Kollár, a Sme rodina elnöke. Kollár hangsúlyozta, az OĽaNO mellett állnak. Matovič azt mondta, értékeli Kollár konstruktív hozzáállását. Úgy fogalmazott, a tárgyalások mutatják, hogy felelősségteljesen állnak hozzá az ország ügyeihez, és hozzátette, a szavazók döntötték el, hogyan álljon össze a kormány.

Fotó: TASR
Mi készen állunk a hármas koalícióra is, egy ilyen kormánynak 83 képviselője lenne, ami azt jelenti, hogy kényelmesen működhetne. A Za ľudín áll, hogy csatlakoznak-e. Az SaS, a Sme rodina és mi is többé-kevésbé elszántuk magunkat, hogy belevágunk” 

- reagált Igor Matovič, hozzátéve, hogy inkább a Sme rodina oldalán áll.

Fotó:  TASR

Matovič és Kollár egyúttal bejelentette, hogy ha a Za ľudí elnöksége csütörtökön jóváhagyja a négyes koalícióban való részvételt, még aznap találkozhatnak a pártelnökök.

Az OĽaNO elnöke hozzáfűzte, a Sme rodina nélkül nagyon szűk többsége lenne a koalíciónak. Kollár szerint csak Kiskára várnak, a döntése után az OĽaNO és a Sme rodina elnöksége jóváhagyja a koalíciós tárgyalások megkezdését és találkozhatnak a tárgyaló küldöttségek.

Kiskának a Sme rodina lehetséges jelöltjeivel kapcsolatos kételyeiről Matovič azt mondta, állami alapot hoznának létre az oknyomozó újságírók számára, ezáltal biztosítva lenne a független és objektív ellenőrzés. A javaslattal Kollár is egyetért, és nem tartja azt az újságírók megvásárlásának.

„Az, hogy finanszírozzuk például a közmédiát, nem jelenti, hogy meg is vásároltuk” - tette hozzá.

Matovič szerint az alap évi 10 millió euróból gazdálkodna és Ján Kuciakról neveznék el.

„Az egyes szerkesztőségek képviselői dönthetnének a pénz felhasználásáról” - tette hozzá.

Kollár egyúttal elnézést kért Richard Sulíktól, az SaS elnökétől, amiért a médián keresztül üzengetett neki, és biztosította, hogy például az állami bérlakások építésének részleteit szakértői csoportok fogják tisztázni. 

Kollár és Matovic
Fotó:  TASR

Matovič bejelentette, hogy hétfőn 15 szlovák közgazdásszal és osztrák szakértőkkel találkozik, akik részt vettek a bérlakás-építési program kidolgozásában.

Kollár nem akart végleges választ adni arra, hogy melyik minisztériumokat szeretnék maguknak.

„Még nem tudjuk, hogy hármas vagy négyes koalíció lesz-e, várjuk meg a holnapot” - mondta.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.