cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. február 17., 11:50

Gyimesi újból próbát tesz a deportáltak emléknapjával

Gyimesi György (OĽaNO) a választási időszak elején egyszer már megpróbálkozott azzal, hogy Szlovákia legalább egy emléknap erejéig tiszteletét tegye az erőszakosan elhurcoltak és deportáltak tíz- és százezrei előtt. Ahogy azt a képviselő a pénteki pozsonyi sajtótájékoztatóján elmondta, akkor az egyik koalíciós partner, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) ellenállása miatt nem kerülhetett elfogadásra a javaslata. Az emléknapot április 12-ére javasolta, amely a szlovák-magyar „lakosságcsere” első Szlovákiából induló transzportjának 1947-es dátumát idézi.

gyimesi
Gyimesi György bemutatja a nagyapja deportálását elrendelő végzést, mellette Grendel Gábor és Zita Pleštinská
Fotó: Somogyi Szilárd

A koalíció felbomlását követően a honatya ismét próbát tesz, ezúttal három képviselőtársa Grendel Gábor, ifj. Peter Pollák és Zita Pleštinská (minden OĽaNO) közös jegyzésében benyújtott javaslattal. A három további támogató közös vonása, hogy a magyar nemzeti közösséghez vagy a roma etnikumhoz kapcsolódnak.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, ez esetben nem a háborús időszak borzalmairól, hanem éppen a második világháború lezárását követő évek transzportjairól van szó, amikor lakosságcsere vagy kényszermunka címszava alatt családok ezreit űzték el otthonaikból, s kényszerítettek marhavagonokba, hogy akár farkasordító hidegben, több napos vonatoztatás után megérkezzenek „új otthonukba.”

A témával portálunkon, illetve a Magyar7 hetilap hasábjain több cikkben, riportban foglalkoztunk, ellenben a szlovák sajtóban elvétve jelenik csak meg, általában homályos híradás ezekről a „nemzetiségi kérdést” rendezni hivatott intézkedésekről. Lapunk nevében ezért fel is tettük a kérdést a törvény benyújtóinak, hogy bár ők tudatában vannak ezeknek az embertelenségeknek, vajon a többségi nemzet, vagy akár csak családilag nem érintett képviselőtársaiknak vajon van-e egyáltalán információjuk ezekről a kitelepítésekről?

A kérdésre egybehangzóan válaszolták, hogy a kétségtelenül meglevő információnélküliséget és a tudatlanságot akár éppen egy ilyen emléknap bevezetésével is csökkenteni lehetne, már csak azért is, hiszen a törvényjavaslat első és második olvasata, vitája lehetőséget ad arra, hogy a szónokok megismertessék az immár több mint 70 éve elhallgatott eseményeket, azok egyes részleteit képviselői kollégáikkal és a sajtón keresztül a nagyközönséggel is.

Gyimesi képviselő a parlament épületében megtartott sajtótájékoztatón az újságíróknak bemutatta a saját nagyapjának kézbesített állami végzést, amely pár sorban tudatja a címzettel, hogy nemzetisége (magyar) miatt a kitelepítésre kerülő személyek listáján van. Ezzel is illusztrálta, hogy egy ilyen mondat családok életét változtatta meg, abban az értelemben, hogy egyik napról a másikra el kellett hagyni otthonaikat, hátrahagyva vagyonukat, közösségeiket, s mindent, amit a szülőföld jelenthet.

Ifj. Peter Pollák elmondta, éppen a héten volt találkozójuk az oktatási miniszterrel, akivel arról is egyeztettek, hogy az iskolai tananyagokban sokkal nagyobb mértékben kell helyet kapnia az emberiség elleni cselekedeteknek.

A képviselő a társadalom felvilágosításában látja annak a garanciáját, hogy ilyen veszélyeknek a jövőben elejét lehessen venni. Zita Pleštinská magyar, komáromi gyökereiről számolt be, s arról is, hogy családja is érintett volt a kényszermunkákban, amelyet édesapja, Kányai István meg is írt a szovjet Gulágról szóló emlékirataiban. Grendel Gábor mindezt azzal egészítette ki, hogy a nemzetek közös sorsát árnyaló foltok ellen az emberiesség egyszerű megnyilvánulásával szeretnének küzdeni, s az emléknap elfogadását mindenképpen egy ilyen ezköznek tartja.

Kíváncsian várjuk, hogy a parlament belátja-e ezeket az érveket és egy, az emberiességen és belátáson kívül mást nem igénylő törvényjavaslatra igent mond-e? A képviselők által benyújtott javaslat ugyanis tisztán szimbolikus értékű, anyagi kárpótlást nem érint.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.