cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2020. június 16., 21:17

Gyimesi György Jakab Elemér tanítványa?

A megválasztott parlamenti képviselőknek az esküjük letétele után harminc napon belül meg kell szüntetniük a vállalkozásokban betöltött ügyvezetői pozícióikat. Ellenkező esetben egy vagy akár több havi képviselői fizetésüknek megfelelő büntetést is kaphatnak a parlament úgynevezett összeférhetetlenségi bizottságától.

Fotó: TASR

A múltban az ilyen büntetés alól próbált trükkös módszerrel menekülni Jakab Elemér, a Most-Híd egykori parlamenti képviselője is.

Jakab Elemért a saját vállalkozásában csak 9 hónappal az eskütétele után váltotta új ügyvezető. Az összeférhetetlenségi bizottság előtt úgy érvelt, ő saját maga az előírt egy hónapon belül írásban tájékoztatta arról, lemond az ügyvezetői pozíciójáról. Arról viszont már nem tehet, mondta akkor, hogy ő saját maga mint tulajdonos nem intézkedett arról, hogy a változás a cégbíróságon is megjelenjen, valamint az általa tulajdonosként kinevezett új ügyvezető is beírásra kerüljön.

A ma7-nek erről az érvelésről az összeférhetetlenségi bizottság akkori elnöke, Miroslav Beblavý a következőket mondta:

Jakab képviselő úr olyan dokumentumokat mutatott be nekünk, amelyek szerint ő a 30 napos határidőn belül lemondott ügyvezetői posztjáról, de az ő saját tulajdonában álló cége nem juttatta el ezeket az iratokat a cégbíróságra. Tehát azt hogy hosszú hónapokig még őt tartották ügyvezetőnek, azzal magyarázta, hogy ő a kötelességét teljesítette, a saját cége viszont kudarcot vallott és nem küldte el az iratokat. Nekem ez már akkor gyanús volt, mivel a saját cégéről volt szó, de jogi szempontból meg volt kötve a kezünk, mivel nem volt indítékunk vagy inkább bizonyítékunk arra, hogy ez légből kapott magyarázat, vagy arra, hogy visszadátumozta a papírokat. Ezzel mi lezártuk az ügyet és semmilyen további eljárást nem folytattunk ellene.“

Jakab érvelése valóban gyanús, ám ez nem akadályozta meg a királyhelmeci Gyimesi Györgyöt, az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjét abban, hogy ugyanezt a forgatókönyvet most ő is előhúzza.

Gyimesi György ez év március 24-én tette le a képviselői esküjét több, frissen megválasztott képviselőtársával együtt. Innét számítva tehát 30 napon belül, azaz április 24-éig meg kellett volna szabadulnia két vállalkozásában, a Xenon Kft.-ben, és a Xenon Plus Kft.-ben betöltött ügyvezetői pozíciójától.

Ám míg a vele együtt felesküdött, szintén ügyvezető képviselők ezt meg is tették, Gyimesi Györgyöt csak majd‘ két hónap múlva, cikkünk megjelenése idején, június 16-án törölték a cégregiszterből. Helyére a vele egy címre bejelentett Nataša Gyimesiová került, akiről kiderült, a képviselő idős édesanyja.

Megkerestük Gyimesi Györgyöt, hogy megkérdezzük tőle, mi volt az oka ennek a késésnek. Az OĽaNO parlamenti képviselője a legnagyobb meglepetésünkre ugyanazt az érvelést adta elő, mint annak idején Jakab Elemér.

Nem történt az égvilágon semmi, én mindkét cégben a határidőn belül, április 22-én, közjegyző előtt lemondtam az ügyvezetői posztokról. Új ügyvezető csak most lett kinevezve“

– mondta.

Ezeket a lemondásokat ön eljuttatta a cégbíróságra?

Erre nincs szükség, mivel a törvényben az áll, lépést kell tennem ez ügyben, és én ezt a kötelezettségemet az ügyvezetői lemondásommal teljesítettem,  ezt kézbesítettem is a cégnek. Ezzel én a törvényben leírtaknak megfeleltem, csak most lett kinevezve az új ügyvezető. Tehát a két cégnek nem volt két hónapig ügyvezetője. Egyik cég sem végez egyébként semmilyen tevékenységet, így ezért ez nem volt probléma.

Jól értjük: ön ügyvezetőként írt önmagának mint tulajdonosnak egy-egy lemondó levelet, amelyek után ön mint tulajdonos nem intézkedett az új ügyvezető kinevezéséről?

Igen, így van. A cégbírósággal azért nem közöltem a lemondást, mivel a cégek tudomásul vették a lemondásomat, gondoskodnak az új ügyvezetők kinevezéséről. Ez a levél ott van a cégbíróságon.

Igen, csak majd‘ két hónappal az ön lemondása után érkezett oda. Nem érez ebben a magyarázatban egyfajta jogi csűrést-csavarást?

Én azt a szükséges lépést, amit számomra a törvény előír, azaz, hogy mondjak le a tisztségemről, megtettem. Az, hogy a cég mikor nevezte ki az új ügyvezetőt, ez már a cég dolga, nem az enyém.

Nem tudom, hogy hallott-e róla, az ön földije, Jakab Elemér vezette be ezt az érvelést, hogy az egyik énje nem tud a másikról. Ő kilenc hónappal a képviselői esküje után lett törölve a cégbírósági bejegyzésből, mondván, hogy az a tulajdonos feladata.

Így van!

Ön sem tudott arról tulajdonosként, hogy ön lemondott?

De tudtam, csak nagyon sokáig tartott, amíg meggyőztem édesanyámat, vállalja el ezt a funkciót. Ismétlem, a cég semmilyen tevékenységet nem végez, így ebben a világon semmilyen problémát nem látok. A törvényi előírásnak eleget tettem, az ügyvezetői pozíciómról való lemondásra irányuló lépést megtettem.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.