2023. szeptember 25., 22:45

Gyimesi: Az állam nem takarékoskodhat a családokon

A Szövetség listáján 149. számmal induló Gyimesi György volt a közszolgálati Szlovák Televízió választási műsorának vendége. A politikus elmondta: az államnak törekedni kell a kiegyensúlyozott költségvetésre, de ez nem történhet a családok kárára.

gyimesirtvs.jpg
Gyimesi György
Fotó: Reprofotó

Gyimesi Jaroslav Naďgyal (Demokrati) és Erika Jurinovával (OĽANO) vitázott, azaz korábbi párttársaival, év elején még mindhárman az OĽANO-ban politizáltak.

Abban mindhárom politikus egyetértett, hogy a szeptember 30-ai előrehozott választás útkereszteződést jelent Szlovákia számára. Gyimesi szerint arról is döntünk, hogy Szlovákia önálló, szuverén ország lesz-e, vagy folytatjuk a hajbókolást a nagyhatalmaknak.

Naď attól óvott, nehogy az ország Oroszország vazallusa legyen, Jurinová pedig a közélet további megtisztítását ígérte.

Gyimesit a Szövetség Most-Híd platformján belüli szakadásról is kérdezték, ő azonban határozottan visszautasította, hogy szakadás történt volna.

Három, alkalmazkodni képtelen személy távozott, akiknek most önálló pártja sincs, Dzurindáékkal alkotnak egy pártot. Annyi a felhajtóerejük, mint egy buboréknak egy pohár szódában. Ők okozták a párton belüli feszültséget, amióta elmentek, a párt preferenciái emelkedtek. Természetesen a liberális sajtón keresztül ezt próbálták pártszakadásként eladni, de nem ez történt"

– mondta Gyimesi.

Kedden Szijjártó Péter magyar külügyminiszter átadja a Nagygéres és Nagyrozvágy közötti határátkelőt. Ennek kapcsán a politikusokat arról kérdezték, ez beavatkozás-e Szlovákia belügyeibe és a választási kampányba. Naď és Jurinová szerint ezt beavatkozás, Gyimesi György viszont erre egy új kapcsolatként tekint a két ország között. Emlékeztetett: az útépítést a korábbi kormány is jóváhagyta. Egyben megköszönte az OĽANO-nak, hogy lemondott a magyar témákról, átengedve azt a Szövetségnek.

A közkiadások konszolidációja kapcsán a magyar politikus megjegyezte, a Szövetség soha nem fogja megengedni, hogy az embereken spóroljon az állam. Véleménye szerint a pénzt ott kell keresni, ahol van, például a nagyvállalatok megadóztatásához kell nyúlni. Gyimesi biztosította a szavazópolgárokat, hogy a már meglevő szociális juttatásokat nem fogják elvenni.

Naď a védelmi kiadások lefaragásának szándékát élesen bírálta.

A műsorban téma volt az egészségügy helyzete is. Abban mindhárom politikus egyetértett, hogy ez egy régóta problematikus terület, és csak a hosszútávú megoltások lehetnek működőképesek. Ilyen például az orvosok anyagi megbecsülése mellett az oktatás és képzés kérdése is. Gyimesi György szerint a komáromi Selye János Egyetemet orvosi karral is lehetne bővíteni.

Természetesen Gyimesi György a Beneš-dekrétumokról szóló kérdést sem kerülhette el. A műsorvezető úgy tette fel a kérdést, hogy most, amikor a magyarok és a szlovákok között úgy, ahogy konszolidálódtak a viszonyok, nem kár-e újra ilyen megosztó témákat elővenni.

Gyimesi ennek kapcsán elmondta, parlamenti képviselő korában egy ügyvéd kereste meg, aki hét személyt képviselt. A földjeiket a Beneš-dekrétumok alapján el szerették volna kobozni. Amikor utánajárt, a Szlovák Földalapnál mintegy 700 olyan nyitott ügyet talált, amikor a Beneš-dekrétumokra hivatkozva akartak földeket elkobozni, tehát nem egy történelmi, hanem egy nagyon is élő, napjainkat is érintő jogi dokumentumról van szó.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2023. 09. 26., k - 08:24

Néztem az adást, ezért mondom, hogy a hölgy felkészületlenül ment a stúdióba, egyáltalán nem volt meggyőző. A középen ülő, nagyképű janicsár csak Gyimesi Györgyöt tekintette ellenségnek (nem ellenfélnek!), akit folyamatosan, lenézően sértegetett. Egyértelmű, hogy ő alaposan eltévedt az élet sűrűjében, bár nem hiszem, hogy tud róla... Gyimesi György állta a sarat, felkészült és alapos volt. Sok sikert, hajrá felvidéki magyarok!