2022. január 4., 15:58

Furik Csaba: Régi tömlőbe nem lehet új bort tölteni

Ahogy arról lapunk is hírt adott, a Kassa megyei MKP- és Összefogás-platform nyilatkozatban szólította fel a Most-Híd platformot, fontolják meg Jakab Elemér jelölésének visszavonását a Szövetség Országos Tanácsába. Furik Csaba megyei képviselőt, a helyi MKP-platform tagját a nyilatkozat hátteréről és a további lépésekről kérdeztük.

Furik Csaba
Fotó: ma7.sk

A Szövetség alapszabálya leszögezi, a platformok nem szólhatnak bele egymás személyi döntéseibe. Miért érezték mégis indokoltnak, hogy Jakab Elemér jelölésének visszavonására szólítsák fel a Most-Híd-platformot?

Megszületett egy új párt, amit Szövetségnek nevezünk. Ennek kapcsán tanulságos felidézni egy bibliai mondást, ami így szól: régi tömlőbe új bort nem tölthetünk, mert a tömlő szétszakad, és a bor kifolyik. Vagyis a múlttal terhelt politikusokkal nem lehet új politikát kezdeni.

Valóban van egy alapszabályunk, ami kizárja, hogy a platformok beleszóljanak egymás személyi döntéseibe. Ezt mi abban a hiszemben fogadtuk el, hogy mindenki megérti, a közösséget megosztó, vállalhatatlan politikusok nem kerülhetnek tisztségekbe.

Jakab Elemér jelölését azért nem hagyhattuk szó nélkül, mert az őt jelölőknek is tudatosítaniuk kell, hogy a Szövetség megalakulásával közös a felelősségünk.

Az elmúlt órákban érkezett-e reakció a Most-Híd-platform részéről az önök nyilatkozatára?

Nem, még nem érkezett válasz. Hozzá kell tennem, természetesen nem a nyilatkozattal jeleztük első alkalommal a Most-Híd-platform felé, hogy nem értünk egyet a jelöléssel.

Terveznek-e további lépéseket abban az esetben, ha a Híd-platform mégsem áll el Jakab Elemér jelölésétől?

A nyilatkozathoz a Kassa megyei MKP-s szervezetek egy emberként csatlakoztak, ez is mutatja, hogy a kérdés nem csupán a szűkebb Ung-vidéki régió ügye.

Fenntartjuk, hogy a közös munkához a múlt terheit nem hordozó politikusokkal kell nekikezdenünk. Ha nem így teszünk, az a választóink becsapása lenne.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!