2022. február 17., 15:37

Forrót meglepte, hogy Grendel Gábor megszavazta az állampolgársági törvényt, aki viszont Fico szabályait szeretné kiiktatni

Ahogy arról a ma7.sk portálon beszámoltunk, a pozsonyi parlament szerdán megszavazta a legújabb állampolgársági törvényt, amely jóváhagyta, hogy csak olyan állampolgárságot igényelhetünk, amely úgynevezett aktív kapcsolaton alapszik, ami elsősorban az adott állam területén való ott-lakást jelent.

Forró Krisztián
Forró Krisztián
Fotó: Somogyi Szilárd

Ellenkező esetben a szlovák állampolgárság elvesztésével bünteti azt, aki felveszi egy másik állam állampolgárságát. A törvény első, 2010-ből származó változata, amelyet Robert Fico kormánya kezdeményezett, kimondottan a szlovákiai magyarság ellen irányult, megakadályozva ezzel azt, hogy az akkor elfogadott könnyített magyarországi honosítási törvény alapján akár szlovákiai polgárok is magyar állampolgárságért folyamodjanak, második állampolgárságként.

Az azóta módosított törvény, vagy annak végrehajtó rendelkezései mindig arra irányultak, hogy az aktív kapcsolatú kettős állampolgárok helyzetét javítsák, azaz a magyarságot továbbra is kirekesszék a magyar állampolgárság problémamentes megszerzésének lehetőségéből.

Nem volt ez másként szerdán sem, amikor újabb könnyítéseket vezettek be a határon ténylegesen kívül élők számára; a magyarság lehetőségét viszont továbbra is akadályozva, pontosabban drákói szigorral fenyegetve, hiszen a szlovák személyi igazolvány megvonásának szankcióját érintetlenül a törvényben hagyták.

A szerdai szavazás után erre azonnal reagált a Szövetség párt vezérkara, s a pozsonyi parlament előtt tartott sajtótájékoztatón nyomban felhívást intéztek Zuzana Čaputová államfőhöz, hogy az elfogadott törvényt ne írja alá.

A szerdai sajtótájékoztatón az Új Szó kérdésére a Szövetség párt elnöke, Forró Krisztián elmondta, „nagyon meglepődött azon, hogy Grendel Gábor a megszavazta a törvényt, amely a magyar közösség számára szimbolikus erővel bír, s amely a jogrendet nem veszélyeztetné, ha a 2010 előtti állapotot állítanák vissza.”

Megkerestük a pozsonyi parlament magyar nemzetiségű alelnökét, Grendel Gábort (OĽaNO), hogy megérdeklődjük támogató szavazatának motivációját, amellyel annak ellenére is segítette a törvényt, hogy a maga által is beadott módosító javaslatot nem fogadta el a parlament. Azt szerettük volna megtudni, hogy ez inkább a párton belüli szolidaritás, lojalitás kifejezése, vagy egyszerűen csak jónak tartja a szintén OĽaNO párti belügyminiszter javasolta kezdeményezést? Továbbá azt is megkérdeztük, hogy jogosnak érzi-e Forró Krisztián meglepődését afelett, hogy megszavazta a törvényt. A parlamenti alelnök, Grendel Gábor a következő összefoglaló választ adta kérdéseinkre:

Sajnálatosnak tartom, hogy koalíciós partnereink megtorpedózták a javaslatainkat. Mindenképpen elfogadhatóbbnak tartottam volna a 2010 előtti állapotok visszaállítását. Viszont a törvényjavaslat teljes elutasítása tovább konzerválta volna a Fico kormány által bevezetett szabályokat, amit még rosszabb megoldásnak tartottam volna. Ezért szavaztam a törvény mellett, de nem titkolom, hogy többet vártam, és a kollégáimmal a végsőkig küzdöttünk érte.”
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.