2022. február 16., 18:31

A Szövetség az államfőhöz fordul a diszkriminatív állampolgársági törvény ügyében

Fekete nap február 16-a, jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a szerdán koraeste a pozsonyi parlament előtt tartott sajtótájékoztatón, melyen jelen volt Mózes Szabolcs, a párt alelnöke, Berényi József, az MKP-platform elnöke és Rigó Konrád, a Most-Híd-platform első embere.

állampolgárság
Fotó: Somogyi Szilárd

Az eseményt, illetve Forró pártelnök határozott szavait az indokolta, a pozsonyi parlament a délután megszavazta az állampolgársági törvény módosítását, amely a szlovákság számára újabb könnyítéseket vezet be arra az esetre, ha kettős állampolgárrá válnak, a magyar állampolgárság megszerzése esetén viszont fönntartja az itteni állampolgárság-vesztés szankcióját. Az elfogadott törvénymódosítás részleteivel a nap folyamán külön írásban foglalkozunk.

Forró Krisztián elmondta,

a parlament ma foltot ejtett a szlovák igazságszolgáltatáson, hiszen a kormánykoalíció bevégezte azt, amit Robert Fico Ján Slotával és Vladimír Mečiarral együtt 12 évvel ezelőtt elkezdett.

A mai nappal nagyon távol kerültünk attól, hogy ezt a csorbát kiegyengessük, hogy visszatérhessünk ahhoz az állapothoz, ami 2010 előtt volt érvényben – folytatta a pártelnök. Hozzátette,

a ma elfogadott törvény hátrányosan érinti az itt élő magyarokat, árt Szlovákiának és árt a békés szlovák-magyar együttélésnek,

s mivel diszkriminatív és alkotmányellenes, ezért azzal a kéréssel fordulunk Zuzana Čaputová elnökasszonyhoz, hogy a ma elfogadott jogszabályt ne írja alá és forduljon az Alkotmánybírósághoz, s kérje a kassai taláros testület véleményét a törvény kapcsán - határozta meg a Szövetség következő lépését a pártelnök.

A ma7.sk kérdésére Forró megerősítette, az évek során a magyarságot érintő kettős állampolgársági problémák már szinte feledésbe merültek, s a törvényhozás mintha nem venne tudomást arról, hogy Szlovákiában magyarok is élnek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2022. 02. 19., szo - 07:25

Évek óta mondom, hogy ebben a lopott abszurdisztánban soha nem lesz vége a "többségi nemzet" kisebbségi komplexusai tobzódásának! Ezek azt akarják elérni, hogy az utolsó - egyébként meg őshonos magyar - is elhagyja szülőföldjét, ami megvalósítaná a "szlovák Kánaánt", vagyis a nemzetállamot! Nekik nem számít, hogy mindehhez úgy jutottak hozzá, mint az a bizonyos vak tyúk a szemhez, illetve pontosabban beneši lopással, hazugságok tömkelegével, lassan 102 éve! Hányinger az is, hogy a libsi, magyargyűlölő EU mindehhez asszisztál, mert per-pillanat épp az aberráltak és a tevekergető agysebészek "jogai" fontosabbak az őshonos adófizetők alapvető emberi jogainál! Lelki szemeim előtt már látom is, hogy ebben nekünk majd pont a libsi hölgyemény fog segíteni...