2021. október 13., 10:42

Forró: Szüntessünk meg tizenhárom beneši dekrétumot, és zárjuk le a múltat

„Minden miniszter felvázolja a saját reformját, és ez egyáltalán nincs összhangban a területi felosztással” – mondta Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a Pravda Az igazságról van szó című videós műsorában és a természetes régiókhoz való visszatérést szorgalmazta.

Forró a Pravda stúdiójában
Fotó: Ide o pravdu

Az MKP, Most-Híd és Összefogás egyesüléséből létrejött új politikai tömörülésről szólva elmondta:

a Szövetség elsősorban a magyar kisebbség érdekeit fogja képviselni. Együtt kívánnak működni a többi kisebbséggel is, főleg a kelet-szlovákiai ruszinokkal.

Forró leszögezte, hogy az új párt támogatja Szlovákia EU- és NATO-tagságát, de értékrendjében nem hajlik sem a jobb, sem a baloldal irányába.

Elutasítjuk a szélsőséget és a Kotlebáékkal és a Smerrel való együttműködést”

– tette hozzá.

A Szövetség politikai céljai közt elsősorban a magyar közösség helyzetének javítását említette, ami Forró szerint „mellékvágányra került”. Kulturális és oktatási autonómia kialakítására törekednek, ami garantálhatná a fontos döntésekbe való beleszólást ezeken a területeken.

Forró a beneši dekrétumok hatályon kívül helyezésének fontosságáról is beszélt, amelyek a kollektív bűnösség elvét alkalmazzák.

Tizenhárom dekrétum konkrétan a magyarokat és a németeket érinti. Szüntessük meg ezeket, és zárjuk le a múltat”

– mondta a Szövetség elnöke.

Beszélt arról is, hogy míg a németektől bocsánatot kértek a háborút követő években történt meghurcoltatásukért, a magyarok irányában mindez még nem történt meg.

A németekkel szemben ezt lehetett, de a magyarokkal szemben eddig még senki sem mondta, bocsássatok meg”.

A Szövetség bírálja az egészségügy és igazságszolgáltatás készülőben lévő reformját, miközben maga is a változtatások szükségességét hangsúlyozza.

Minden miniszter felvázolja a saját reformját, és ez egyáltalán nincs összhangban a területi felosztással”

– magyarázta Forró, aki a természetes régiók visszaállítása mellett tette le voksát.

Az egészségügyi reform és a kórházak leépítésnek margójára elmondta, egyetlen reform sem lesz sikeres elegendő orvos és nővér nélkül.

Ha a V4 országok keretében feleannyi a fizetésük, logikus, hogy elmennek Szlovákiából”

– tette hozzá.

És hogy mit gondol a Szövetség elnöke Budapest azon szándékáról, hogy szlovákiai földeket vásároljon? Szerinte most egyre jobbak a szlovák-magyar kapcsolatok, ezért amikor kiderült, hogy a földvásárlási szándék ebben problémát okozhat, Magyarország elállt tőle.

Európa szívében élünk, mindkét állam viszonylag kicsi, ezért segítenünk kell egymást és keresni a közös utat, hogy a nagyok az EU -ban ne tehessenek velünk azt, amit akarnak. Ehhez partnerség kell és logikus, hogy azok keresik a partnerséget, akik szomszédok.”

Itt megemlítette Magyarország segítségét, amikor a koronavírus-járvány második hullámának idején egészségügyi dolgozókat és lélegeztetőgépeket küldött Szlovákiába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.