2022. február 10., 21:00

Forró: Elfogadhatatlan, ha a magyar közösség nem indulhat egyenlő eséllyel a választásokon

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a ta3 csütörtök esti politikai műsorának vendége volt.

forró
Fotó: TA3
Forró Krisztián a TA3 televízió politikai vitaműsorában

Nyolc választókerületre tagolná az országot a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS). Az ügyben népszavazást kezdeményeznek.

A választási rendszer megváltoztatására a ZMOS szerint azért van szükség, mert az 1998-as parlamenti választások óta egy választókerületnek minősül az egész ország, ez pedig azt eredményezte, hogy az egyes régióknak nincs parlamenti képviselete.
Forró: Az ördög a részletekben lakozik

Forró Krisztiánt a ta3 csütörtök esti közéleti háttérműsorában a ZMOS javaslatáról kérdezték.

A Szövetség elnöke szerint a regionális elv érvényre juttatása alapvetően pozitív elgondolás, hiszen a parlamenti képviselők közelebb kerülnének a választókhoz.

Forró szerint az e heti botrány a parlamentben is azt bizonyítja, a képviselők nem érzik a felelősségüket a választóikkal szemben.

Ugyancsak példaként hozta fel, a kórházreform vagy a bírósági rendszer átalakítása esetében sem hallgatták meg a régiókban lakók érdekeit a honatyák.

Forró a változtatás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, az ördög a részletekben lakozik. Forró kiemelte, a kormánypártok nem rendelkeznek erős regionális háttérrel, ezért is szükség van társadalmi vitára a választási törvény átalakítása kapcsán.

Magyarországon kisebbségi önkormányzatok is működnek, a nemzeti közösségek szószólókat juttathatnak a parlamentbe

- emlékeztetett Forró.

Forró szerint elfogadhatatlan lenne, ha a népesség 7,75 százalékát kitevő magyar közösség nem indulhatna egyenlő eséllyel a nyolc választókerület mindegyikében, hiszen zömmel az ország déli részén élnek.

A Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, a déli régiók hátrányos helyzetét jól mutatja, milyen mértékben marad el a közüzemi szolgáltatások minősége az ország más térségeihez képest.

Hangsúlyozta, a Szövetség politikusai, szakemberei nemcsak a magyarok, hanem a régiókban élő más nemzetiségűek érdekeit is képviselni fogják.

Kiemelte, a helyhatósági választások döntő fontosságúak a magyar közösség számára, hiszen a Szövetség nem rendelkezik parlamenti képviselettel, de jelenleg is meghatározó erőt képvisel a helyi önkormányzatokban.

Forró szkeptikus abban a tekintetben, hogy a koalíció komolyan gondolja a választási törvény átalakítását. Hozzátette, a Szövetség is dolgozik a maga módosító javaslatán, ezáltal is bekapcsolódnának a választási törvény átalakítását célzó társadalmi vitába.

Marketing kérdése a kisebbségek képviselete?

Forró vitapartnere a ta3 stúdiójában Miroslav Kollár, a Spolu elnöke, Galgóc (Hlohovec) polgármestere volt. Szerinte a változtatásnak a polgárok érdekeit kell figyelembe venni.

Kollár arra hívta fel a figyelmet, hogy a regionális érdekek megakadályozhatják az országos reformok megvalósítását.

Kollár szerint a magyar kisebbség kiszorítása a parlamentből a többség érdekeit is sérti.

Michal Kaliňák, a ZMOS képviseletében arról beszélt, valódi kapcsolatra van szükség a parlamenti képviselők és a régiók között. Ezért kezdeményezték a népszavazást a választási törvény megváltoztatására.

Elmondta, örülnek, hogy a kormánykoalíció is felvetette a választási törvény átalakítását. 

Kaliňák nem lát problémát abban, hogy a magyar kisebbség pártja a nyolc választókerületben nem indulhatna egyenlő eséllyel. Szerinte marketing kérdése, a pártok milyen politikai programmal indulnak. Nem érzékeli, hogy a déli régiók hátrányos helyzetben lennének, szerinte az Orbán-kormány aránytalanul sok támogatást juttat a térségbe.

Ján Ferenčák, Késmárk polgármestere, a Hlas-SD parlamenti képviselője vegyes választási rendszerben gondolkodik, a regionális elvet szerinte is jobban figyelembe kell venni. Attól tart viszont, kaotikus viszonyokhoz vezet az átalakítás.

Richard Rybníček, trencséni polgármester, a Falvak és Városok Uniójának elnöke elmondta, nem csatlakoznak a ZMOS népszavazási kezdeményezéshez. Szerinte további egyeztetésekre lenne szükség a kérdésben, a koalíciós pártok többsége Rybníček szerint hajlandónak mutatkozik a tárgyalásra.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.