2022. február 10., 12:26

Több választókerületet akar a ZMOS, de hogy érintené ez a magyarokat?

Több választókerületre tagolná az országot a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS). Az ügyben népszavazást kezdeményeznek, jelentette be a petíciós bizottság. 

Fotó: Tasr

A ZMOS úgy véli,

a polgároknak joguk van képviselőket küldeni a parlamentbe a saját régiójukból is.

A jelenlegi választási rendszerben a régiók nincsenek kellőképpen képviselve a parlamentben.

A petíció során 61 regionális ZMOS egyesület segíti az aláírásgyűjtést.

Segítséget várnak a városi képviselőktől, az önkormányzati képviselőktől, illetve a harmadik szektortól és az ország nevezetes személyiségeitől is.

A ZMOS szerint

a választási rendszer megváltoztatására azért van szükség, mert az 1998-as parlamenti választások óta egy választókerületnek minősül az egész ország, ez pedig azt eredményezte, hogy az egyes régióknak nincs parlamenti képviselete.

Azt akarjuk, hogy az egyes régiókban a vezető politikusok felkerüljenek az egyes politikai pártok listájára, és régiójukat képviseljék a parlamentben. Nagyon sok minőségi és tettrekész emberünk van a régiókban, ki kell használni az ő kapacitásaikat

 – mondta Branislav Tréger, a ZMOS elnöke, Liptószentmiklós polgármestere.

Katarína Heneková, Puhó polgármestere úgy véli, a parlamenti képviselőknek nem sok fogalmuk van az önkormányzatok problémáiról.

De hogyan lehet megoldani a problémákat a régiókban, amikor az illető országgyűlési képviselőnek fogalma sincs ezekről?

Michal Kaliňák, a ZMOS Iroda központi igazgatója arról beszél, hogy valódi kapcsolatra van szükség a parlamenti képviselők és a régiók között.

A ZMOS üdvözölné, ha annyi választókerületet alakítanának ki, ahány megye van az országban.

De vajon hogy érintené mindez a felvidéki magyarokat? Ha az egész ország nem egy választókerület lenne, hanem több, akkor sikerülne-e megugorni a parlamenti választási küszöböt?


Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere, a Szövetség elnökségi tagja szerint e kezdeményezés hordoz kockázatot is. "Az az elgondolás, hogy a parlamenti képviselő közelebb legyen a választóhoz, és általa a régióhoz, jobban ismerve és megismerve annak problémáit, a demokrácia szempontjából alapvetően pozitív. Közigazgatás tekintetében viszont Szlovákia a járások és a kerületek szempontjából is amorfnak mondható. A járások és a kerületek kialakítása az itt élő magyarságot hátrányosan érinti. Mielőtt a választási törvényhez hozzányúlnánk, ezt is meg kell vizsgálni" – hívta fel rá a figyelmet Őry. Ha ugyanis a jelenlegi közigazgatási határok maradnak a választókerületek határai is, az bizonyosan hátrányosan érintené az itteni magyarokat a parlamenti érdekérvényesítés terén.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.