2022. december 6., 14:20

Fico-Szijjártó sajtótájékoztató: Szlovákia és Magyarország számára életbevágó a visegrádi együttműködés - VIDEÓVAL

Kedden Pozsonyban találkozott Robert Fico, a Smer-SD elnöke és Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

fico
Fotó: ma7

Robert Fico elmondta, a sajtótájékoztató igazolja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok olyan magas szinten vannak, hogy ilyen formabontó találkozó is megvalósulhasson.

Fico: Szlovákia számára életfontosságú a visegrádi együttműködés
Fico leszögezte, az együttműködés legfontosabb kerete a V4. Szlovákia számára a visegrádi együttműködés életfontosságú, ezért nem szerencsés, hogy a szlovák elnökség nem adott új lendületet az együttműködésnek. A V4 a nemzeti érdekek érvényesítése szempontjából a közép-európai államok számára kitüntetett fontosságú az európai politikában - hangsúlyozta a Smer elnöke.

A Smer számára elfogadhatatlanok a Magyarországgal szemben megfogalmazott brüsszeli jogállami bírálatok, kilátásba helyezett szankciók. Szlovákiában sokkal inkább sérül a jogállamiság, a kormány igyekszik ellehetetleníteni az ellenzéki képviselőket - húzta alá Fico.

Ha a Smer kormányra kerül, leállítja az Ukrajnába irányuló szlovák fegyverszállításokat. Az Oroszországgal szembeni szankciók nem működnek, annak fájnak jobban, akik bevezették. Ukrajna az egyik legkorruptabb ország, nem biztosított az oda irányuló támogatások sorsa.

A Szlovákiára nehezedő migrációs nyomás a Heger-kabinet tehetetlenségének bizonyítéka - szögezte le a Smer elnöke.

Szijjártó: A nemzeti érdekeket zászlajukra tűző pártok jól tudnak együttműködni

Szijjártó Péter megtisztelőnek nevezte, hogy ismét találkozhatott Robert Ficóval. Tíz éve az Orbán Viktor és Robert Fico közötti első találkozó fontos folyamatokat indított el a két ország közeledésében. Magyarország és Szlovákia kapcsolata ennek köszönhetően egészen új dimenzióba került.

Összekötötték a két ország közötti gázvezetékeket, az energiaválság idején bebizonyosodott a döntés helyessége. Döntés született új határátkelőhelyek és a Monostori-híd átadásáról. Magyar kormányzati forrásokból sikerült beruházásokat megvalósítani Dél-Szlovákiában - mindez jót tett mind a magyaroknak, mind a szlovákoknak - emlékeztetett a magyar külügyminiszter.

A V4 legnagyobb eredménye az illegális migráció feltartóztatása és a kötelező migránskvóták megakadályozása volt. Magyarország abban érdekelt, hogy a V4 működését megerősítsék, hiszen a négy ország együtt jóval hatékonyabb a nemzeti érdekek képviselete terén. 

A szuverenitást, a nemzeti érdekeket zászlajukra tűző pártok jól együtt tudnak működni, ezt mutatja a mai találkozó is - húzta alá Szijjártó.

Szijjártó gratulált a Szövetség október 29-i sikeréhez

Kérdésre válaszolva Szijjártó elmondta, természetes, hogy találkozott a Szövetség képviselőivel, hiszen bárhová látogat fontos számára, hogy a magyar közösség képviselőivel találkozzon.

Szijjártó gratulált a Szövetség sikeres szerepléséhez az október 29-ei választásokon.

Fico: Ha a két kormány szót tud érteni, minden probléma megoldható

A ma7 kérdésére, milyen konkrét előrelépés várható a Smer kormányra kerülése esetén a szlovák-magyar viszonyt megterhelő kérdésekben Robert Fico válaszolt.

A pártelnök elmondta, mivel a nemzeti érdekeket figyelembe vevő politikai felfogásuk azonos a magyar kormánnyal, ahogy a múltban, úgy a jövőben is szót fognak érteni, ami lehetőséget ad az egyes vitás kérdések feloldására.

A Smer elnöke hozzátette, a a párt kormányra kerülése esetén Magyarország az európai politikában biztos szövetségesként számíthat Szlovákiára.

A teljes sajtótájékoztató alább tekinthető meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.