2022. április 26., 14:45

Fico elárulta, hogy ki áll a meggyanúsítása mögött

Robert Fico volt miniszterelnök, a Smer-SD elnöke az állítja, a Különleges Ügyészi Hivatal áll az ellene indított eljárás mögött, az ÚŠP-n írták a vizsgálati eljárás megindításáról szóló határozatot.

Robert Fico
Fotó: TASR

Szerinte a cél az, hogy „befogják a legerősebb ellenzéki párt és pártelnök száját”.

Ficót kedden hallgatta ki a NAKA nyomozója, ezt követő sajtótájékoztatóján kijelentette,

azért indítottak ellene eljárást, mert igazat mondott Andrej Kiska volt államfőről és Igor Matovičról, az OĽANO elnökéről.

Hozzátette, a politikában teljesen megszokott, hogy felhívják a figyelmet a politikai ellenfelek ügyeire. Azt is kijelentette, a parlament mentelmi és mandátumvizsgáló bizottságának szerdai (április 27.) ülésén megvédi magát. A bizottság azt fogja megvitatni, hogy javasolja-e Fico vizsgálati fogságba helyezését.

Fico arra számít, hogy a parlament hozzájárul vizsgálati fogságba helyezéséhez.

Ez a demokrácia és a jogállamiság vége Szlovákiában

- jelentette ki a Smer-SD elnöke.

Fico a kormányon és a miniszterelnökön kívül ismételten bírálta Zuzana Čaputová államfőt is.

Gyakorlatilag csatlakozott a vizsgálati eljárás megindításáról szóló határozathoz, melynek célja, hogy befogják a legerősebb ellenzéki párt és pártelnök száját

- hangsúlyozta. Ezzel azoknak az oldalára állt, akik félre akarják állítani a Smert. Az államfő keddi nyilatkozatában visszautasította, hogy

Fico a politikai ellenfelei támadásával próbálja védeni magát a büntetőeljárás során.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az Alkony rendőrségi akció során Fico és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen bűnszövetkezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése miatt indított büntetőeljárás.

Az ügyben gyanúsítottként szerepel Norbert B. nyitrai vállalkozó és Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány is.
A Speciális Ügyészi Hivatal indítványozta Fico vizsgálati fogságba helyezését, a parlament csütörtökön (április 28.) foglalkozik ezzel. Parlamenti képviselő vizsgálati fogságba helyezését csak azután rendelheti el a bíróság, hogy ehhez a parlament is hozzájárul.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.