magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. augusztus 16., 19:17

Fenes Iván bősi polgármestert molesztálja a nyelvrendőrség

Feljelentették a Kulturális Minisztérium nyelvrendőrségénél Fenes Iván bősi polgármestert, az állítólag egynyelvű hirdetések miatt a városi hangosbemondóban.

A minisztériumi felszólításban közlik, bejelentés érkezett arról, hogy a helyi hangosbemondóban hosszú ideje csak egy nyelven hangzanak el a hirdetések, mégpedig "a nemzeti kisebbség nyelvén".

Radoslav Pagáč, a Kulturális Örökség Főosztály főosztályvezetője a levélben figyelmezteti Fenest, a Tt. 270/1995 államnyelvtörvény értelmében a közérdekű információkat csak azt követően lehet egyéb nyelven kihirdetni, ha azok elhangzottak államnyelven.

Pagáč arra is figyelmeztette Fenest, ha kétnyelven hirdetnek, akkor elsőként szlovákul kell elhangzani a hirdetésnek, mivel Szlovákia területén ez az államnyelv.

A főosztályvezető az üggyel kapcsolatban augusztus 31-éig várja Fenes Iván válaszát.

fenes nyelvrendőrség
Fotó:  Fenes Iván Faceook-oldala

A városvezető a ma7 érdeklődésére elmondta, nem ez az első alkalom, hogy a nyelvrendőrségnél feljelentik.

A helyi hangosbemondóban mindent két nyelven hirdetünk ki. Ez alól a CSEMADOK közleményei képeznek kivételt, melyek közlését nem szokták a magyaron kívül más nyelven kérni. Illetve gyászhirdetések esetében a városi hivatal alkalmazottja megkérdezi a hozzátartozókat, hogy milyen nyelven szeretnék, hogy elhangozzon a gyászhirdetés. Az viszont már véleményem szerint mindennek a teteje, hogy az állam ilyen kegyeleti dolgokba beleszóljon"

– mondta Fenes Iván

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2022. 08. 16., k - 19:50

Le a kalappal a polgármester úr elött! A besúgós hatalom pedig saját kisebbségi komplexusaitól szenved!