2023. október 2., 14:31

Exkluzív interjú Csernus Imrével: Ha nem leszünk kitartóak a hiányosságok feltöltésében, tovább fog csökkenni a magyarság száma

Továbblépés címmel tartott fergeteges előadást az ismert pszichiáter, „megmondóember”, Csernus Imre Királyrévben. A tőle megszokott módon megdolgoztatta a közönségét is. A pszichiáter hangsúlyozta, a magyar néplélek igencsak rossz állapotban van, pedig mosolyogni sokkal kevesebb energiába kerül, mint boldogtalan arcot vágni. Boldog azonban nem lehet az, aki csak a bizalomra játszik, és még önmagával szemben is gyáva. Csernus Imre portálunknak is adott egy exkluzív interjút.

Csernus Imre Királyrévben
Galéria
+2 kép a galériában
Csernus Imre Királyrévben tartott előadást Továbblépés címmel
Fotó: Szomolai Andrea

Csernus Imre, a hírhedt és legendás pszichiáter a mátyusföldi Királyrévbe érkezett. Előadására sok százan voltak kíváncsiak, színültig megtelt a kis falu kultúrháza. A nézőket Agócs Gergely, Királyrév polgármestere köszöntötte, aki nevetve mondta, hogy Csernus doki lenyomta még a Titanicot is, hiszen még akkor sem voltak ennyien a királyrévi kultúrházban, mikor a tizenegy Oscart elnyert filmet vetítették a kilencvenes években.

A pszichiáter olyan témákat járt körbe közönségével, mint a parentifikáció, a súlyos önbizalomhiány és a napjainkban egyre inkább jellemző „a nő hordja a nadrágot” jelenség.

Előadásának lényegeként kiemelte, ha ráébredünk hiányosságainkra, azokon tudunk változtatni, és meg tudjuk tölteni pozitív tartalommal az életet. Csernus Imre a tőle megszokott módon a közönség tagjaiba is belevájta a fogát. Előadása előtt portálunknak adott exkluzív interjút.

Továbblépés címmel készül előadást tartani.

A továbblépés arról szól, hogy ha benne vagyok egy adott katasztrofális konfliktusban, akkor mi a módja, megoldása annak, hogy kikerüljek belőle, továbblépjek. A legtöbb ember ilyenkor agyból elkezdi megmagyarázni magának, hogy miért jó benne maradni a konfliktusban, és nem veszi figyelembe, hogy az kihatással lesz a testi, lelki egészségére. Idővel meg fogja fizetni az árát. Tehát a könnyűnek látszó út nagyon nehéz lesz.

Milyen állapotban van Ön szerint jelenleg az összmagyar néplélek?

Nagyon egyszerűen, három betűvel el tudom mondani, de nyilván nem szabadna Önnek így leírnia: szar! Katasztrofális a mentálhigiénés szituáció. A fogyasztói társadalom ugyanis elkezdte megőrjíteni az embereket. A Covid előttig aránylag kiszámíthatóan minden megvolt: pénz, paripa, fegyver. Ennek hozadékaként a Covid után minden megváltozott. A koronavírus alatt emberként ráébredtünk arra, hogy valami olyan jön a levegőből, amitől „én” meghalhatok. Hogy én? Én az úristen, a szent? Velem bármi történhet?

Az emberek a fogyasztói társadalomban nincsenek kondicionálva a gyorsan, váratlanul, nagy erővel történő dolgok kezelésére. Ezt kezelni csak azok tudják, akik tudatosak, akik odafigyelnek, hogy nem gond, ha valami váratlanul jön, nagy erővel. Mert elfogadják azt, nem az a lényeg, hogy valami összejön-e vagy sem, de ők megtettek mindent.

A mai kor embere nem ilyen. A mai kor emberének feldobom az Iphone15-öt, és ő rohan megvenni, mert azt hiszi, hogy ezáltal ő lesz valaki. Pedig csak egy nagy multinak a zsebébe tömi a lóvét. Semmi nem történik. A fogyasztói társadalomban élő ember viszont elkezdte kapisgálni, hogy hiába szerzi meg az anyagi javakat, nem lesz boldog. Elégedett lesz! De a nagy rohanásban rengeteg energiát elhasznál egy adott életszínvonal megtartására, ami valójában azt jelenti, hogy önti a szitába az energiát. Minden még trendibb lesz, de milyen a belső kisugárzás?

Milyen?

A belső kisugárzás mindig a nehéz, váratlan szituációban mutatkozik meg. És most ez történik!

Mennyire bírják az emberek, ha analizálva vannak? Ha pszichologizálják őket. Valójában trend lett eljárni a coach-hoz, a kineziológushoz, de valóban akarjuk a továbblépést?

A manipulálhatót mindig kihasználják! A megoldás kulcsa mindig a kezünkben van. El lehet menni a coach-hoz, a kineziológushoz, a varázslóhoz, bárkihez, de nem szabad elfelejteni azt, hogy az illető mindig ajánlatokat fog tenni. De hogy az én életem jobb legyen, ez rajtam múlik.

A félelmeimet csak én tudom megoldani, nem fogja helyettem SENKI megoldani. Az emberek csodát várnak, hogy majd jön, és akkor minden szép és jó lesz.

De hát mi is csodát várunk.

Én aztán nem. Ön lehet. De kisasszony, erre Ön nagyon rá fog fizetni, mert múlik az ideje, egyre öregebb és görcsösebb lesz. Ez pedig a hasonló embereket fogja vonzani magához. És ennek nagyon rossz lesz a vége. Le kell vonni a tanulságokat a kudarcok után, és tanulni belőlük, ha ezt nem tartja szem előtt, akkor újra rá fog fázni.

Ha már így összebarátkoztunk, akkor kicsit provokatívabb lennék. Sokan tartanak Öntől, félnek eljönni az előadásaira, mert attól tartanak, hogy Ön kiszúrja őket a tömegben. Ez reális félelem.

Meglátjuk (nevet).

Az emberek egyet elfelejtenek: amikor felajánlom valakinek a mikrofont, az ő kezükben van a döntés, hogy azt mondja, igen vagy nem. Ha azt mondja valaki, hogy köszönöm, nem kérem, akkor nem kéri. Nincs gond.

Min dolgozik mostanában? Lesz új könyv?

Most nem gondolkodok könyvekben. Ami most érdekel az az, hogy továbbadjam mindazt, amit tudok. Fontosnak tartom a primer prevenciót. Azok az emberek, akik eljöttek ide, és ha csak egyetlen mondattal mennek haza: Hogy nem a környezetem a hibás azért, hogy én vacakul élek, hanem azért én vagyok a hibás, és az nem hiba, hanem hiányosság, amin tudok változtatni – akkor én már egy bizonyos populációt elértem.

És ha ők kitartóak lesznek, akkor lesz változás. Ha nem, akkor a magyarság száma itt exponenciálisan fog továbbcsökkenni.

Csernus Imre Királyrévben
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.