cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. december 23., 15:34

Európa jövőjéről szóló konferencia: Tartós vitafórumot szeretnének az európaiak

Az európaiak azt szeretnék, ha az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) folytatódna, vagy tartóssá válna a politikusokkal folytatott közvetlen párbeszéd a CoFoE hivatalos lezárása után is.

CoFoE
Fotó: TASR

Erre utalnak a négy polgári vitafórumon elhangzottak,

valamint a digitális platformon közzétett bejegyzések is.

Věra Jourová, az átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos támogatja a felvetést.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy

a konferenciának, vagyis a javaslatok gyűjtésének van egy konkrét határideje 2022 májusa.

Ez azért fontos, hogy a jogalkotási kezdeményezéseket előterjesztő Európai Bizottságnak még az aktuális mandátuma alatt azaz körülbelül 2024 közepéig maradjon elegendő ideje arra, hogy reagálhasson a polgárok javaslataira és megtehesse a szükséges intézkedéseket.

Jourová személyesen is szorgalmazni fogja, hogy a többnyelvű digitális platform, amelyre már csaknem 4 és fél millió bejegyzés érkezett az európai polgároktól, a CoFoE után is elérhető maradjon.

Az uniós biztos arról is beszélt, hogy

Csehország kész az EU Tanácsában betöltött elnöksége alatt (2022. július 1. 2022. december 31.) átvenni a CoFoE feletti védnökséget, ha azt Emmanuel Macron francia elnöknek és a francia elnökségnek nem sikerül idejében, vagyis 2022 májusáig lezárnia.

A konferencia ötletével Macron állt elő, és végig is akarja vinni ezt a projektet, de a világjárvány, illetve a közelgő franciaországi elnökválasztás miatt elképzelhető, hogy később ér véget a konferencia.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.