2024. március 15., 19:40

Érsekújvári március 15.

Nemzeti ünnepünk érsekújvári megemlékezésének szónoka Szili Katalin, a magyar Országgyűlés volt elnöke, miniszterelnöki főtanácsadó, a kárpát-medencei autonómiatörekvések szószólója volt.

Megemlékezések
Fotó: A szerző felvétele

A Csemadok-székház nagytermében tartott ünnepi megemlékezésen beszédében többek között március 15. üzenetét, a „mit kíván a magyar nemzet”- 48-as felhívás  követeléseit időszerűsítette napjainkra. Elmondta, hogy ha ma röviden kellene óhajainkat ugyanúgy egy felhívásába ontani, így szólna:

Kívánjuk, hogy a mai rendkívül felbolydult, konfliktusokkal teli világban a békét a szomszédunkban, a Közel-Keleten, s mindenütt a világban, hogy a családok nyugalomban és biztonságban élhessenek, gyarapodhassanak!

Kívánunk egy szuverén nemzetek együttműködésében sikeres Európát.

Kívánjuk az európai keresztény kultúra megőrzését!

Kívánjuk, hogy a nemzeti kisebbségek ügyét tekintse az Európai Unió saját ügyének!

Kívánjuk a határon kívüli közösségeinknek az anyanyelvi oktatást, kultúrát, médiát, a magyar identitás megőrzésének elősegítését! Összetartó közösségeket, a magyarságtudat erősítését! Hiszen az egyetlen haza az anyanyelv bárhol vagyunk a világban kézen fog, haza vezet.

Beszédének további részében elmondta, hogy a XXI. század a nemzet egy újabb reformkora, amiért készek vagyunk nap mint nap küzdeni, felelősséget vállalni, áldozatot hozni. Egy békében élő, közösségeit biztonságban tudó, kultúrájára, nyelvére büszke, identitására szilárd magyarságot építünk.

Az ünnepi megemlékezés további részében a Csemadok alapszervezet ünnepi műsorát követően a város intézményei, iskolái, magyar kulturális és civil szervezetei és a Magyar Szövetség helyi szervezete koszorút helyeztek el a székház előtt Czuczor Gergelynek, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc költőjének mellszobránál.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.