2020. július 17., 12:54
Frissítve: 11:49

„Egy hazug tolvaj nem állhat a kormány élén” – Pellegrini távozásra szólította fel Matovičot

Peter Pellegrini (független), a parlament elnöke a diplomamunkaüggyel összefüggésben felszólította Igor Matovič (OĽaNO) kormányfőt, hogy a korábbi szavaihoz híven mondjon le a tisztségéről. 

Peter Pellegrini
Fotó: TASR

„Egy hazug tolvaj nem állhat a kormány élén” – fogalmazott Pellegrini a pénteki sajtótájékoztatóján.

Ha a miniszterelnök nem tesz eleget a felszólításnak, Pellegrini és társai hétfőn (július 20.) aláírásgyűjtésbe kezdenek, és kezdeményezik a rendkívüli ülés összehívását Matovič leváltására.

Pellegrini szerint Matovič az egész politikai karrierjét arra az ígéretre alapozta, hogy küzdeni fog a tolvajok ellen, ennek köszönhetően nyerte meg a választásokat, és vált kormányfővé. „Csak négy hónap telt el a választások óta, és megmutatkozott, hogy maga a miniszterelnök is tolvaj. Ez nem sértés a részemről, ezek az ő saját szavai. Matovič elismerte, hogy ellopta mások gondolatait, tehát tolvaj” – fejtette ki a volt kormányfő.

Pellegrini felidézte Matovič két héttel ezelőtti kijelentését, miszerint a diplomamunkája az saját ő műve.

Szlovákia minden lakosának hazudott, pedig jól tudta, hogy ugyanazt követte el, amiért másokat bírált”

Pellegrini bevallása szerint szégyelli magát a miniszterelnök miatt, aki jelenleg Brüsszelben képviseli Szlovákiát. „Mindnyájunk szégyene, hogy egy olyan kormányfő utazott Brüsszelbe, aki kétes módon szerzett titulust” – jegyezte meg. Emlékeztetett, hogy Boris Kollár (Sme rodina) házelnök hasonló ügye kapcsán Matovič azt mondta, hogy a helyében sértve érezné magát, de valószínűleg lemondana.

A médiában megjelent információk szerint a miniszterelnök adórendszerről írott diplomamunkája plágium. Állítólag két, szlovák közgazdászok által írt könyvből is átemelt bele részleteket. Matovič a közösségi oldalán elnézést kért minden tisztességes diáktól. Elismerte, hogy diákként bizonyos dolgokat lemásolt, és ezért valószínűleg el kellene venni tőle a titulusát. A kormányfői posztról akkor mond le, ha teljesítette az összes, választások előtt tett ígéretét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!