2021. január 17., 13:09

Draxler: A kormánynak buknia kell, a Hlas pedig egyelőre nem több, mint a Smer 2.0

Amennyiben visszatérnék a politikába, azt csakis egy új pártban tudnám elképzelni. A Hlas egyelőre Smer 2-nek tűnik, Pellegrini pedig nem jelent garanciát a konstruktív politikára - jelentette ki a DennikN-nek adott interjújában Juraj Draxler korábbi oktatási miniszter. 

201602191050240.01a_draxler_ped.jpg
Juraj Draxler (45) politológiát tanult, majd újságíróként a Reuters hírügynökségnél dolgozott. 2014-2016 között a második Fico-kormány oktatási minisztere volt, később a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársaként dolgozott, jelenleg a Közpolitikai Kutatóközpont vezetője.

Az interjúban Juraj Draxler többek között arról is beszélt, hogy tervezi-e politikai visszatérést, miért örülne, ha bukna a Matovič-kormány, kapott-e ajánlatot a Hlas párttól, és miképp reagált rá, miért bírálja helyenként meglehetősen durván a miniszterelnököt a közösségi hálón, és mit tenne Branislav Gröhling jelenlegi oktatási miniszter helyébe. A legérdekesebb kérdés-válaszok közül szemezgettünk.

A politikai visszatéréséről:

Már a legutóbbi választás előtt sokan megszólítottak, hogy kapcsolódjak be ismét aktívan a politikába. Ez a választások után még inkább felerősödött, minden bizonnyal azért, mert az emberek olyasvalakit keresnek, aki határozottan ellenzi a jelenlegi kormány intézkedéseit. Ugyanakkor ebben a pillanatban nem tudok semmit hivatalosan megerősíteni. Azt szeretném, ha egy olyan csapat állna fel, amely képes egy jó programot alkotni és erre támaszkodva politizálni. A csapat összeállításában azonban óvatos vagyok. Ha ez valamilyen cselekvésre alkalmas formába jut, be fogunk róla számolni.

Az előrehozott választások esélyéről:

Amikor erről a nyár előtt tapasztalt politikai szereplőkkel beszélgettem, mindenki azt mondta, hogy ez a szlovákiai viszonyok között gyakorlatilag elképzelhetetlen. Mára ugyanezek az emberek már azt mondják, hogy ennek nagy a valószínűsége. Igazolják ezt a közvélemény-kutatások is, hiszen decemberben az emberek többsége már az előrehozott választások érdekében kiírt referendumot támogatta. Ha most fogadnom kéne arra, hogy valóban lesznek-e előrehozott választások, egyelőre kevés pénzt tennék erre, de hétről hétre egyre többet. Kétlem, hogy a kormány szétesne, sokkal inkább egy referendum vezethet el idáig.

A Pellegrini-féle Hlasról:

Kétségtelen: ma a közvélemény-kutatások alapján a legerősebb párt a Hlas, amelyet azonban alapítói - főleg személyi szempont látni ezt jól - szerencsétlen módon "Smer 2" -ként fognak fel. Ennek pedig döntő hatása lehet, hiszen az emberek egy része el fog azon gondolkodni, hogy valóban a Smer és a smeres struktúrák visszatérésére van-e szükségünk. 

Arról, hogy miért utasította vissza a Hlas ajánlatát:

Nem hiszem, hogy Peter Pellegrini a garancia egy konstruktív, eredményes s sikeres politikára. Ha megnézzük az egyes kormányzati pozíciókban nyújtott, sokéves politikai teljesítményét, nehéz lenne olyan pozitív momentumot kiemelni, amelynek hosszan tartó hatása lett volna. Nem látom a garanciát, hogy a Hlas valami újat hozna. Lehet, hogy kellemesen fogok csalódni, de ebben a pillanatan ez a véleményem.

Arról, hogy miért kell leváltani a Matovič-kormányt:

A legnyilvánvalóbb ok a kommunikációs káosz, amely nemcsak ingerli, de akadályozza is az embereket. Úgy gondolom azonban, hogy a strukturális problémák sokkal súlyosabbak. A kormány egyik legfontosabb prioritása ebben az évben az európai helyreállítási terv és az uniós források új programozási időszakának kezdete. Nem látom, hogy ezekre a kormány csak egy kicsit is felelősségteljesen készülne. Miközben mindkét esetben olyan keretről van szó, amely meghatározza a gazdaság működését az elkövetkező évekre. Őszintén szólva ettől elfog a rettegés. 

Matovič-kormány legnagyobb "bűnéről":

Nehéz lenne egyet kiemelni. A kormány megalakulása már az elején nagyon szerencsétlenül alakult. A legerősebb kormánypárt parlamenti frakciója olyan gyenge kompetenciákkal rendelkezik, hogy nehéz elvárni, hogy szakmai párbeszédet folytassanak és hogy ezáltal a dolgok jobbra forduljanak. Ugyanez a probléma a koalíciós partnerekkel is. Egy olyan ember, mint Boris Kollár, egyáltalán nem kerülhetett volna be a politikába, döbbenet számomra hogy ezt tolerálják. Ez a személyi összetétel az oka annak, hogy nyilvánvalóan nem zajlik köztük értelmes vita arról, hogy a kormánynak hogyan kell konstruktívan és szakszerűen működnie.

Arról, hogy baloldali politikusnak tartja-e magát

Abban a helyzetben, amiben ma vagyunk, az emberek nem a baloldaliságról vagy a jobboldaliságról akarnak vitákat hallani. Ez már zavarja őket. Én azt hangsúlyozom, hogy mindenekelőtt az államot kell kiépíteni, hiszen ami az intézményeket illeti, soha nem fejeztük be az államiság kiépítésének munkáját. Ha ezt megtettük, majd beszélhetünk a szociáldemokrácia, a konzervativizmus vagy a zöld politika eszméiről.

Megosztás
Címkék