2020. október 20., 09:02

Dr. Pásztor László: Az országos tesztelésnél figyelembe kellene venni, pozitív tesztet a nem fertőző, tünetmentes emberek is produkálhatnak!

Pásztor László doktor úrral utoljára júniusban beszéltünk. Akkor azt mondta, őszre várhatóan újra berobban a járvány, de megijedni nem kell, átvészeljük majd azt is. Az elmúlt napok rekordmagas esetszámainak fényében sem változott a doktor úr véleménye, most is azt állítja, néhány egyszerű aranyszabály meg egy jobb minőségű maszk elég ahhoz, hogy minimalizáljuk a fertőzés veszélyét. Interjú, fontos tanulságokkal!

Pásztor László doktor

Doktor úr, rekord magas az új fertőzöttek száma, naponta dőlnek a járványügyi rekordok. Mi történt?

Beszéljünk először a számokról, bontsuk két csoportra a statisztikát! A kórházi ápolásra szorulók számát, az elhalálozásokat bizony nagyon komolyan kell venni, de vegyük észre, még mindig a világ élvonalában vagyunk ezekkel a számokkal. Természetesen minden egyes haláleset nagyon szomorú, de jóformán nincs is olyan ország, amelyik el ne cserélné a szlovákiai járványügyi mutatókat a sajátjára. Látni kell, hogy az első hullám lefolyása alapvetően befolyásolta azt is, milyen lesz a második hullám.

Ön is beszélt róla korábban, az első hullámot nagyon jól kezeltük. Most viszont, a második alatt, egymást érik a negatív rekordok. Hol mentek ennyire félre a dolgok?

Mielőtt erre válaszolok, hadd térjek még vissza kicsit a statisztikához. Fontos ugyanis, hogy ezeket a mostani fertőzésszámokat perspektívába helyezzük. Rendszeresen követem a brit immunológusok szövetségének közleményeit. A volt elnökük néhány héttel ezelőtt közreadott egy rendkívül érdekes kutatást. Azt már korábban is tudtuk, hogy minimum négy nap a betegség lappangási ideje, ekkor a beteg már fertőz, de tünetei tulajdonképpen még nincsenek. A következő, átlagosan tíz napban jönnek elő a tünetek, a fertőzőképesség persze ugyanúgy megvan. Ebben sincs semmi egetrengető újdonság!

Kiderült viszont, hogy a páciens a felépülés után, amikor már sem tünetei nincsenek, sem fertőzni nem tud, még 83 napig produkálhat pozitív PCR-tesztet. Ez egészen hihetetlen! Ezek a szokatlanul magas pozitív esetszámok, többek között, erre is visszavezethetőek.

Csak, hogy értsük: tünetmentes, gyógyult emberek produkálnak pozitív teszteket?

Igen, pontosan erről van szó! És tegyük hozzá gyorsan, ezek az emberek már nem is fertőznek! Ha ez valóban így van, márpedig nincs okunk kételkedni a kutatásban, akkor rengeteg olyan embert diagnosztizálunk pozitívnak, aki nem fertőz, nem beteg.

Semmi szükség tehát arra, hogy őt, a családtagjait, a munkatársait izoláljuk.

Az utóbbi hetekben tapasztalható szigor ezek szerint felesleges?

Nem, ezt így nem lehet kijelenteni. Az viszont egyértelmű, hogy a nyarat alaposan elbaltáztuk. Nem kellett volna így elengedni a gyeplőt. Értem, hogy jó viszonyt kell ápolni a horvátokkal, a görögökkel, de nem lett volna szabad megengedi a szabad, korlátlan utazást. Úgy viselkedtünk, mintha a tavasszal nem is lett volna járvány. Teljesen érthetetlen. Az első hullám idején éppen az volt az egyik kulcs, hogy megfelelő szigorral és időben lezártuk a határokat, ellenőriztünk mindenkit, ez ősszel már elmaradt. Magyarország volt az egyetlen ország, amelyik ezt újra meglépte. Nézzük meg a számaikat, ott a bizonyíték, bejött nekik! Ha belekalkuláljuk a hazai számokba az imént emlegetett bizonytalanságot, akkor is Magyarország jön ki jobban a dologból. Mindegy, hogy milyen tesztről van szó!

Foglalkozzunk akkor kicsit a tesztekkel. A PCR nem megbízható, mi marad?

Ha pusztán elméletről beszélünk, akkor a vértesztek irányába kellene elmozdulni, megnézni a páciens vérében az ellenanyag-termelést. A baj csak az, ekkora fertőzésszámnál ez a gyakorlatban már kivitelezhetetlen. Szakszemélyzet, pénz és idő is kell hozzá. Marad a PCR…

… és az antigén?

Be kell látnunk, nagy tömegű pozitív esetszámnál mindkettő használhatatlan. Egyszerűen nem tudjuk, a kórlefolyás melyik szakaszában kapjuk el a betegséget. Ha erre alapozzuk a védekezést, akkor előbb-utóbb nem lesz, aki gyógyítson, nem lesz, aki a gyerekeinket tanítsa, aki kenyeret süssön, vagy megvédjen minket, mindenki pozitív lesz. Az antigén-teszteknek 70% körül van a megbízhatósága, sőt, fajtája válogatja, de kisebb is lehet.

Elismerem, a gyorsteszt is sokkal jobb, mint a semmi, de pontosan meg kellene határoznunk, mit akarunk elérni azzal, ha az egész országot leteszteljük!

Muszáj megkérdeznem, van ennek így értelme?

Inkább arról beszélnék, kivitelezhető-e egyáltalán.

Egy pillanat, még egy fontos kérdés. Bárhol a világon csináltak hasonlót?

Úgy tudom, nem.

Mert nem kivitelezhető?

Ebben a formában szerintem nem! Csehországban két héttel ezelőtt nagyon komolyan felmerült a lehetőség, de Prága azt tervezte, a háziorvosok segítségével tesztelik a lakosságot. Rájöttek, hogy logisztikailag nem lehet kivitelezni. Még egy példa! A németek a járvány kirobbanásakor vásároltak kapásból negyven millió tesztet, ha kell, le tudják tesztelni a lakosságot. Azóta sem használták fel! A szlovák terv részleteit még nem ismerjük, de nem látom a lehetséges megoldást, két hét alatt egy ekkora akciót képtelenség összehozni. Rengeteg a nyitott kérdés. Ha az adatvédelmi aggályokat figyelmen kívül is hagyjuk, mi lesz, ha tömeges lesz a pozitív eredmény? Ha a munkavállaló családostul karanténba vonul, honnan lesz bevétele? Mehet majd legelni a Holdra?! Az előbb beszéltük meg, milyen pontatlan a teszt. Az pedig egészen elképesztő, hogy a jelek szerint a választási helyiségekben tesztelnének. Belegondolt már abba valaki, ezek nagy része hol található? Ezek nyolcvan százaléka iskola! Hogy fogják ezeket normálisan kifertőtleníteni, hogy aztán hétfőn folytatódhasson a tanítás? Nem tudjuk azt sem, pontosan mit akar elérni a kormány.

 

Sokak szerint politikai marketing az egész!

Nézze, arra nem vállalkoznék, hogy a döntéshozók fejével gondolkodjak. Egyet azonban ki merek jelenteni, ennyire rövid idő alatt egy ekkora akciót, úgy, hogy értelme is legyen, nem lehet megcsinálni.

Akkor nem csak kivitelezhetetlen, értelme sincs az országos tesztelésnek?

Induljunk ki abból, hogy az országos tesztelésen valaki pozitív eredményt kap. Előbb beszéltünk róla, az antigén-teszt nem eléggé megbízható. Így is mehet karanténba? Rendben, megismételjük a tesztet. Mi van, ha az negatív? Ha ezeket a kérdéseket nem válaszoljuk meg előre, akkor egész egyszerűen nem szabad belevágni az akcióba. Gondoljunk csak bele, mi volt az első hullám idején. Voltak falvak, ahol a lakosság nekiállt kideríteni, ki lehet a faluban a pozitív. Nem véletlen, hogy a közegészségügy már nem is ad közre települési lebontást.

Ön szerint tehát a tömeges tesztelés nem megoldás?

Nem! Ha létezne gyógyszer, vagy vakcina, azt mondanám, oké csináljuk. Aki pozitív, az kap gyógyszert vagy védőoltást. Tiszta sor. De nincs gyógyszer! Tavasz óta azt papolom, moss kezet, takard el az arcod, kerüld a tömeget! M-T-K! Ez az alap, ennél jobb módszer egyelőre nincs. Finomítani persze lehet! Nem mindegy például, mivel takarjuk az arcunkat.

Nézem a híradót valamelyik nap, egy szakember kommentálta a kormány intézkedéseit. A háttérben ment a munka a tesztelő laboratóriumban, és mit látok, az egyik dolgozó egy sima sebészmaszkot visel. Ez egyenesen bűntény!

Egy ilyen pozícióban dolgozó szakembernél alapvető hiba, hogy nem ún. részecskeszűrős félálarcot hord, a jól ismert FFP2-es vagy FFP3-as típust. És itt jutunk vissza a kormányzati intézkedésekhez. Azokat az embereket, akik az ország működéséhez nélkülözhetetlenek, orvosokat, szakápolókat, rendőrséget, katonaságot, pedagógusokat, azokat, akik a közellátást biztosítják, már régen fel kellett volna szerelni. Sőt, tovább megyek, az egészségügyi ellátásban dolgozóknak a legkomolyabb, FFP3-as félálarcokat kell biztosítani.

Kellett volna…

Hát igen. A háziorvosok nagy része is csak sima sebészmaszkban rendel. Mintha direkt kilőnénk azokat az embereket, akikre a legnagyobb szükségünk van, akik nélkül tényleg komoly baj lesz. Aki teheti, szerezzen be ilyen félálarcokat, de, ha kerüljük a tömeget, egy sima szájmaszk is megteszi. Be kell tartani az alapszabályokat, ezerszer elmondtuk már, de tényleg, ez a legfontosabb. Rendszeres kézmosás, szájmaszk és a tömeg elkerülése, esetleg a mobiltelefonunkat töröljük át időnként egy fertőtlenítő kendővel. Ha ezeket megcsináljuk, tényleg minimális az esély arra, hogy elkapjuk a vírust. És akkor itt kanyarodnék vissza oda, tulajdonképpen mi is a megoldást! Ez! Ez a megoldás! Nem az, hogy becsukjuk az országot fél évre, ez egész egyszerűen blődség. Akikre azonban külön vigyáznunk kell, azok a gyerekek. Hála Istennek, bizonyos biológiai okok miatt, náluk nagyon ritkák a szövődmények, de terjeszteni tudnak. Éppen ezért említettem az előbb a pedagógusokat. Már régen ki kellett volna osztani nekik a komolyabb félálarcokat, ne fertőzzék őket agyon, ne terjesszék tovább a járványt.

Összegezzünk doktor úr! Ön szerint mi most a legfontosabb?

Az alapszabályokról beszéltünk, a maszkokról szintén, a C- és D-vitamin fontosságáról a múltkor volt szó. Egy dolog viszont még kimaradt.

Most sokkal jobban kell vigyáznunk magunkra!

Nyakunkon a megfázás-szezon, egy közönséges nátha vagy influenza is ledönthet minket a lábunkról, gyengítheti az immunrendszert. Ez az egyik aspektusa a dolognak, a másik, hogy a COVID-járvány miatt egyébként is feszült a hangulat. Két tüsszentés miatt is hazaküldik az embert a munkából, de az ország nem állhat le. A bezárkózás nem megoldás! Megoldás az, hogy betartjuk az alapszabályokat, hallgatunk a józan eszünkre és szem előtt tartjuk azt a szót: felelősség! Előbb-utóbb úgy is elmúlik a járvány…

Megosztás
Címkék