2022. június 22., 11:36

Döntött a kormány: a magyarságukat második nemzetiségként vállalókat is hozzászámolják a felvidéki összmagyarsághoz

A TASR beszámolója szerint a szlovák kormány szerdán megszavazta, hogy a 2021-es népszámláláson nemzetiségüket második helyen vállalókat hozzászámolják azokhoz, akik első helyen vallották magukat valamely nemzeti kisebbség tagjának.

népszámlálás
Fotó: TASR

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kisebbségi törvények a magukat első, illetve második helyen magyarnak vallók számát egyben fogja kezelni. 

Így hivatalosan 456 148 magyar él a Felvidéken.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint ezzel az összlakosság 8,4%-át teszi ki a magyar közösség aránya. A második legnagyobb nemzeti közösség a romáké (156 164 - 2,9%), a harmadik pedig a ruszinoké (63 562 - 1,2%).

A hivatalos megfogalmazás így szól: "A népszámlálás nemzetiségi és második nemzetiségi eredményeit két egyenlő országos kategória összegeként kell értelmezni.

Ezzel a kisebbségi kormánybiztos hivatala mellett létrejött munkacsoport ajánlását fogadta el a kormány és határozott arról, hogy a kisebbségi nemzeti közösségek számát a népszámláláson adott 1. és 2. válasz összeadásával határozzák meg. A részletekkel ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

A döntés azért is fontos, mert a kisebbségi nyelvhasználatot befolyásoló törvények lakosságarányhoz kötöttek. Azzal, hogy a kormány együtt számolja a két nemzetiségi kategóriát, némileg kedvezőbb helyzetből várhatjuk az egyes településeken a kisebbségi nyelvhasználati szabályok alakulását. Úgy tudni, az érintett települések listáját július végéig aktualizálják.

A témában lásd bővebben alábbi írásunkat:

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.