2019. december 20., 12:32

Diszkriminatív feltételek? Panaszt emelt a Yosaria Trains, amiért kizárták a Pozsony-Komárom vonalra kiírt pályázatból

A Yosaria Trains társaság panaszt nyújt be, amiért kizárták a Pozsony - Dunaszerdahely - Komárom vasútvonal üzemeltetésére hirdetett versenypályázatból. A pályázat keretében támasztott feltételeket a cég diszkriminatívnak tartja. Amennyiben a közlekedési minisztérium nem változtatja meg ezeket, a Yosaria Trains az Európai Bizottsághoz fordul.

RegioJet
Fotó: rovin
Illusztrációs felvétel

A közlekedési társaság az ellen emelt kifogást, hogy a tárca a pályázók számára feltételül szabta a vasúti üzemeltetőként lefutott minimum 1,2 millió kilométert.

Ivan Líška, a Yosaria Trains igazgatója rámutatott:

a jelenlegi üzemeltetőnek, a RegioJet társaságnak 2010-ben közvetlenül ítélték oda a Pozsony-Komárom vonalat, annak ellenére, hogy nem felelt meg minden törvény által előírt feltételnek.

Nem rendelkezett például a személyszállításhoz szükséges engedélyekkel, és nem teljesítette a minimális kilométerkvóta követelményét sem. A feltételeknek ma már megfelel, de csak a szóban forgó vonal üzemeltetésének köszönhetően.

A közlekedési tárca nem reagált a panaszbeadványunkra, amelyet a versenypályázat meghirdetése után nyújtottunk be, majd pedig kizárt minket a versenyből. Ez utóbbi feltételeit diszkriminatívnak tartjuk”

– közölte az igazgató.

Líška arra is rámutatott, hogy

a közlekedési tárcának törvény által előírt kötelessége lenne közzétenni a vonatjegyek eladásából származó bevétel összegét, amely a jelenlegi üzemeltető számlájára vándorol. Erre mindezidáig nem került sor.

Hozzátette: ez olyan alapadat, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a pályázók korrekt árkalkulációt készíthessenek.

Karolína Ducká, a közlekedési minisztérium szóvivője novemberben arról tájékoztatott, hogy összesen 5 társaság jelentkezett arra a versenypályázatra, melyet a tárca a Pozsony - Dunaszerdahely - Komárom vasútvonal üzemeltetésére írt ki.

Jelenleg az utasokat ezen a vonalon a magánkézben levő RegioJet szállítja, 2020. december végéig van érvényes szerződése. A RegioJet szintén jelentkezett a pályázatra. A nyertes 2021-től kezdheti meg a szállítást, a tárca tíz évre köt szerződést vele.

A közlekedési minisztérium több mint egy évvel ezelőtt hirdette meg a pályázatot az európai közlönyben. A 95 kilométer hosszú vonalon évről évre többen utaznak, ennek fő oka, hogy egyre több lakóövezet épül a főváros környékén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.