2022. október 21., 11:47

Csenger: Nyitra megye prioritásai az utak, a hidak és a közlekedés

Nyitra megye 57 éves alelnöke, Csenger Tibor a Szövetség jelöltjeként indul az október 29-én esedékes megyei választásokon. A TASR hírügynökség megyeelnök-jelölteket bemutató sorozatában a zselízi illetőségű politikust is megszólaltatták.

Csenger Tibor
Fotó: Révész Csilla

Miért döntött úgy, hogy indult a megyeelnöki pozícióért?
Életem során a munkám mindig olyan helyekre vezetett, ahol egy sereg problémát kellett megoldanom. Szeretem a kihívásokat, ezekre technikai és gazdasági oldalról tekintek, ami most a megyében különösen aktuális.

Ön szerint milyen állapotban van ma Nyitra megye? Melyek a legnagyobb negatívumai és pozitívumai?
Jelenleg gazdaságilag jó állapotban van. Stabil és kiegyensúlyozott a költségvetése, minimális az adósságállománya, ami jó kiindulásai alap a további fejlődéshez. Negatívumként értékelem a polgárok gyér tájékoztatását a megye eredményeiről. További probléma a zöldövezetek és az utak gyenge karbantartása nyáron, és az elöregedett téli útkarbantartó technikai eszközpark.

Milyen problémákkal néz szembe a megye, és hogy akar rájuk reagálni?
Egyértelműen energetikai krízissel állunk szembe, emelkednek a kiadások, az infláció soha nem látott mértéket ölt. A kiadások nagy része bérekre megy el, ami korlátozza a fejlesztésre és karbantartásra fordítható kiadásokat. El szeretném végeztetni a megyei épületek energetikai felülvizsgálatát. A legmodernebb megújuló energiaforrásokat szeretném felhasználni, hőszivattyúkat, napelemeket. További fontos intézkedésnek tartom a fűtési rendszerek szabályozását, és a megyei épületek elektromos vezetékeinek cseréjét. A jelenleg tervezett csökkentés helyett emelném a vidékfejlesztésre fordítható összeget, hogy legalább részben önfenntartóak és fenntarthatóak legyünk, főként az élelmiszergyártás terén.

Melyek a programjának a prioritásai, mit szeretne Nyitra megyében megváltoztatni, mivel szeretne az elkövetkező négy évben foglalkozni, illetve milyen tevékenységeket szeretne folytatni?
Fő prioritásaim: az úthálózat, a közlekedés és a hidak. Nyomást kell gyakorolni a kormányra, hogy építsen elkerülő utakat a teherforgalom számára, főként a Komárom – Érsekújvár – Nyitra – Nagytapolcsány vonalon. Folytatni akarom a középiskolai hálózat modernizálását, és szorosabb együttműködést kialakítani a megye településeivel. Fontos lesz, hogy egészséges, önálló és önfenntartó turizmust alakítsunk ki. Növelni kell a szociális intézmények kapacitását is. A közlekedési osztályon belül önálló részleget hoznék létre a kerékpáros közlekedésre.

Egyedül indul, vagy munkatársakkal veszi körül magát? Miért?
A Szövetség – Magyarok. Nemzetiségek. Régiók. párt nevében indulok. Nem vagyok szakember a marketingre és a kommunikációra, erre van egy csapatom, aki a kommunikációmat segíti. 

Csenger Tibor korábban a Ma7 stúdiójában is járt. A megyeelnök-jelöltet Kolek Zsolt vezető szerkesztő kérdezte. Műsorunkat itt tekinthetik meg. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.