2022. október 6., 07:10

Csenger jó taktikát választott a televíziós vitában

A frissen indult joj24 csatorna megyeelnök-jelölti vitáinak sorában szerdán este a nyitrai elnöki székért indulók mutatkoztak be; azok, akik a csatorna által rendelt közvélemény-kutatás első hat helyén végeztek. (A felmérést szeptember 8. és 19-e között végezték.)

csenger
Fotó: Reprofoto_Joj24
Csenger Tibor: A megye útjainak harmadát felújítottuk

A hétfői, Nagyszombat megyei bemutatkozóval ellentétben a nyitrai kerület jelöltjei nem voltak restek és klasszikus politikai vitát folytattak, mely során kulturált módon, de határozott hangon támadták egymást.

Pontosabban a függetlenként induló, de a Smer és az SNS támogatását maga mögött tudó Milan Belica (29%) jelenlegi megyeelnököt kritizálta erősebb vagy visszafogottabb vehemenciával a négy szlovák induló.

Közülük a legmeghatározóbb Branislav Becík (24%, Hlas, Sme rodina és további pártok támogatottja) Udvard polgármester volt, de hallatta a hangját Renáta Kolenčíková (8,4%, független) is.

A Szövetség párt jelöltje, Csenger Tibor, a megye mostani alelnöke, nyilván számolt ezzel a forgatókönyvvel és nagyon taktikusan nem szállt bele ebbe az adok-kapokba, hiszen azt tűnik a legkézenfekvőbbnek, hogy a szlovák jelöltek kölcsönösen gyengítik egymást, s egy jó kampányfinissel Csenger akár nagyot is előre léphet a szeptemberben mért hatodik helyről (6,5%).

Azt a műsor során Csengernek sikerült elérnie, hogy az ellenzéki jelöltek kritikája az úgy tűnik, eddig „örökös” megyeelnöknek tűnő Belicára koncentrálódott.

Bár a műsorvezető kissé inkorrektül próbálta forszírozni, hogy a megye vezetését Csenger is jelenti, a többiek vagy nem értették a célzást, vagy annyira elvakultan a Belica ellenes kártyára tettek fel mindent. A Szövetség párt jelöltje a viták során taktikusan inkább hallgatott, amellyel azt is elérte, hogy a műsor előrehaladtával ő takarította meg a legtöbbet a rendelkezésre álló 10 percnyi időből.

Ha megszólalt, csak pozitív témákat kommunikált (útjavítás, egészségügyi személyzet motiválása, a felújítási alap racionálisabb felhasználása, a határmenti együttműködésből származó előnyök kamatoztatása és hasonlók), így a pártatlan szemlélő számára a legmegfontoltabb politikus benyomását kelthette a jelenlevők közül.

Azt el kell ismerni, hogy a már 70 éves kort túllépő, idáig öt választási ciklusban elnökösködő Belica jól állta a sarat, megbízhatóság szempontjából talán csak ő keltett Csengerhez hasonló benyomást.

Feltűnő volt, hogy a jelöltek sokkal inkább tájékozottabbak voltak a hétfői nagyszombati kollégáik nagyrészénél, pontosan tisztában voltak a megye jogköreivel, és az államot is csak két alkalommal illették kritikusan az egész műsor alatt.

Sajnos, a magyar közösséggel kapcsolatos kérdés a műsorvezető részéről egyszer sem hangzott el, a szlovák jelöltek közül pedig csak a már említett Kolenčíková tett kétszer említést a megye déli részén szerzett tapasztalatairól. Csengeren kívül senki sem vette a fáradságot (bátorságot?), hogy a televíziós vita elején és végén magyarul is köszönjön.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a magyar jelölt ebben a helyzetben az egyedül logikusnak látszó taktikát tökéletesen alkalmazta, bízhat abban, hogy a szlovák partnerek a választások közeledtével (október 29.) egyre inkább kiélezik majd az egymás közötti kritikát, s így valós esély mutatkozhat arra, hogy Csenger Tibor nagyságrendekkel túllépjen a szeptember közepén mért eredményén.

Természetesen ehhez nem elég, hogy a többiek egymás erejét gyengítsék, határozott és szakadatlan kampánnyal Csengernek be kell gyűjtenie a természetes közegének számító magyarlakta járások szóba jöhető szavazatait!   

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.