2021. október 3., 14:45

Čaputová: Válságkezelésre van szükség, indulatok nélkül

Hasznosnak tartja a köztársasági elnök az ellenzékkel való találkozásokat és az idő előtti parlamenti választásokat Szlovákia számára egy lehetőségnek tartja. Az RTVS 5 perccel 12 előtt (5 minút 12) című vasárnapi politikai műsorában elmondta azt is, az országot ki kell vezetni a válságból, de ez gyűlölettel nem megy.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

A legfontosabbnak a stabil kormány meglétét nevezte, amiről szerinte most nem beszélhetünk. Minden héten valamelyik koalíciós párt a kormányból való kilépésről beszél.

Zuzana Čaputová beszélt arról is, hogy Peter Pelleginivel, az ellenzéki Hlas-SD elnökével konstruktív tárgyalásokat folytatott a referendum témájában.

Az államfő érzékeli, hogy feszült a hangulat az országban. Az emberek leginkább családi és baráti körben érzik jól magukat, tisztességes életre és igazságos bánásmódra vágynak. Éppen ezeket az értékeket érték az utóbbi időkben támadások. Sokan elvesztették családtagjaikat, féltettük az életünket és veszélybe került az egzisztenciánk is.

Úgy gondolja, a politika képviselőinek a jelenlegi helyzetben vigyázniuk kell szóhasználatukra. Tudatosítaniuk kell, hogy az országért vagy saját politikai ambíciójukért akarnak-e cselekedni. Az ország állapotáról szóló beszéde szerinte megfelelő volt és együttműködésre buzdított. Könnyen érthetően, világosan és célzottan igyekezett fogalmazni és rámutatni a hiányosságokra. Az volt a célja, hogy megoldásokat kínáljon.

Čaputová úgy véli, Szlovákiának reformokra van szüksége és ennek végrehajtására a koalíciónak több tucat képviselője van. Pozitívan értékeli, hogy a botrányos ügyeket „nem söprik szőnyeg alá,” habár politikailag rendkívül visszaélnek velük.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ténykedését jónak értékeli, és úgy látja, jobban fel vagyunk készülve a covid 3. járványhullámának kezelésére. Amit viszont negatívumként említett, az az alacsony oltottság.

Ebbe az ellenzék hozzáállása is belejátszik. Megengedhetetlennek tartja, hogy támadások érik az oltócsoportok munkatársait.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.