2021. szeptember 29., 18:17

A panaszkodásnál azért több volt Čaputová évértékelője

Nem ütött lyukat az ajtón Zuzana Čaputová államfő Szlovákiáról szóló második évértékelő jelentése. Meglepetéseket nem nagyon hozott, amint azt egyesek talán várták. A problémák megnevezése mellett a bírálat is inkább csak mérsékelt volt, nevesített konkrétumok nélkül. A nemzeti közösségeket pedig meg sem említette benne.

Zuzana Čaputová
Fotó: TASR

Az államfő felsorolta azokat a problémákat, amelyekkel Szlovákia jelenleg küzd, jelentette ki Grigorij Mesežníkov a hnonline.sk portálnak, hozzáfűzve, tartalmi szempontból jó volt a beszéd, de a kritikusság terén lehetett volna konkrétabb is.

Jelenleg nagyon nehéz időszakot élünk, bonyolult folyamatok zajlanak az országban, legyen szó akár a covid elleni küzdelemről, a reformok elindításáról vagy a korrupció elleni küzdelemről, illetve a bűnüldöző szervek helyzetéről. Úgy gondolom, hogy lehetett volna konkrétabban, példák segítségével elemezni ezeket a problémákat”

– jelentette ki a politológus.

Az oltás témájának kapcsán például nyíltan beszélt arról a politikuscsoportról, amely visszaél a témával, konkrétan azonban nem nevezte meg azokat.

Az elemző számára világos, kiről beszél, lehetséges azonban, hogy az egyszerű polgár a dolgok nevén nevezése esetén jobban megértette volna az államfő beszédének értelmét”

– mondja Mesežníkov, akinek az évértékelő beszédből hiányzott az Eduard Heger miniszterelnökkel és Robert Fico ellenzéki képviselővel való előző napi találkozók kontextusa is. Valószínűleg szerepet játszott ebben Čaputová jelleme is, akiről köztudott, hogy nem konfliktusos ember, véli a politológus.

Mesežníkov fontosnak tartja azt is, hogy az államfő beszédében nem tért ki a népszavazás témája elől sem, reagált az ellenzék oldaláról őt ért kritikákra is. Sőt, kijelentette, hogy a népszavazás alkotmányos megoldása esetén, azonnal kihirdeti azt.

A trauma éve egy sérült országban

Az államfő felsorolta ugyan az országot sújtó problémákat, a gond azonban változatlan: ki segít visszaállítani az emberek politikába és államba vetett bizalmát – véli az aktuality.sk. A portál szerint azonban rendjén van az, hogy az államfő a beszédében nem konfrontálódott konkrét személyekkel. Az államfő küldetése ugyanis ilyen stílusban valósul meg egy olyan államban, ahol nincs közvetlen politikai hatalma, véli a portál.

Hiábavaló azt remélni, hogy a politikai táborok környezetében csodához hasonló változás következik be. Csak idő kérdése, hogy Čaputová eszményeit mikor dönti romba valamelyik ellenzéki (vagy kormány-) politikus. Szóval és tettekkel, fűzi még hozzá az aktuality.sk.

Békítő jellegű évértékelő

Az államfő évértékelője erőteljesen kezdődött, amikor azonban a koronavírus kapcsán kialakult helyzet konkrét bírálatára került volna a sor, az nagyon diplomatikusra és általánosra sikeredett, véli a denníkn.sk.  Robert Fico és Peter Pellegrini ellenzéki vezetők, akik a legjelentősebb segítői a kaszásnak, minden bizonnyal örültek annak, hogy az államfő beszédében utalásnak nyoma sem volt azt illetően, hogy nem kettejükre gondolt-e.

Először itt veszett el az államfő évértékelő beszédének ambíciója, hogy pontosan megnevezze az ország helyzetét.

A másik ilyen rész az igazságosságról és a korrupciók kivizsgálásáról szóló volt. Čaputová fő üzenete itt egyértelmű volt: a korrupció kivizsgálását jogszerű módon kell lefolytatni, és egyetlen bizottság, valamint a gyors megoldások semmit sem segítenek. Boris Kollár maga sem mondhatta volna jobban, így nem csoda, hogy az államfő az első dicséretét éppen tőle zsebelte be a beszédére.

Az államfő az évértékelőjével segíthetett volna az államba vetett bizalom visszaszerzésében, de nem használta ki ezt a lehetőséget,

fűzi hozzá a portál.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.