2021. szeptember 28., 15:56

Čaputová újabb adóssága, megint megfeledkezett a nemzeti kisebbségekről

A Szövetség hiányolja az államfő beszédéből, hogy hangsúlyozza a többségi nemzet és a nemzetiségek közötti kölcsönös megértés és békés együttélés fontosságát.

nepviseleti-14-bokor-copy-.jpg

"Az államfő a mai évértékelő beszédében is jó érzékkel vette sorra az ország legnagyobb traumáit" - áll a Szövetség szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

"Egyetértünk abban, hogy az ország sikereiért, kudarcaiért, a társadalomban egyre növekvő feszültségért Szlovákia választott képviselői közös felelősséggel tartoznak.

Az államfőhöz hasonlóan mi is az igazságszolgáltatás terén elindult tisztulási folyamatot, illetve a világjárvány következményeinek a minimalizálását tartjuk a legfontosabb feladatnak"

- fogalmaz a nyilatkozat.

"A mi figyelmünket azonban nem kerülte el az a tény, hogy Čaputová asszony a második évértékelő beszédében sem szólt a nemzeti közösségek tagjaihoz" - hangsúlyozza a Szövetség állásfoglalása. Leszögezik,

az államfő "most sem élt azzal a lehetőséggel, hogy hangsúlyozza a többségi nemzet és a nemzetiségek közötti kölcsönös megértés és békés együttélés fontosságát".

"Ez nemcsak azért lenne szükséges, mert a magyarok és a Szlovákiában élő nemzetiségek hosszú évtizedek óta politikai képviselet nélkül maradtak, hanem azért is, mert ennek az országnak minden nyolcadik polgára valamelyik nemzeti közösséghez tartozik. De leginkább azért, mert a tisztelet, az együttműködést, a nemzetiségeket érintő kérdések érzékeny megközelítését a jelenlegi választási időszakban felváltotta az elért eredmények fokozatos leépítése"- zárul a Szövetség nyilatkozata.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.