2020. augusztus 20., 16:28

Bukovszky szerint az állampolgársági törvény módosítása nem kínál tényleges megoldást

Az állampolgársági törvény módosító javaslata nem oldja meg azt a problémát, amely 2010-ben keletkezett – véli Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

bukovszky-laszlo.jpg
Bukovszky László: A kisebbségi pártok esetében a törvény eltörölné az 5%-os küszöböt
Fotó: TASR
Az a törvénymódosítás, amely az asztalra került, nem veszi számításba a probléma emberjogi aspektusát”

– hangsúlyozta Bukovszky, aki a tárcaközi egyeztetésre bocsátott módosítással kapcsolatban több alapvető fontosságú megjegyzést is tett.

A kormánybiztos meg van róla győződve, hogy a javasolt megoldás csak enyhíti az állampolgárság elvesztésének feltételeit, ami szerinte megengedhetetlen. Bukovszky a 2010-es év előtti jogi helyzet visszaállítását javasolja, ami azt jelentené, hogy senkit sem lehetne akarata ellenére megfosztani az állampolgárságától, és ezt csakis a polgárok maguk kérvényezhetnék.

Bukovszky szerint ez megoldaná azt a jogi helyzetet, amelyet még Robert Fico (Smer-SD) kormánya teremtett, és amelyben azt, hogy valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát, úgy értelmezik, hogy az illető önként le akar mondani a szlovák állampolgárságáról.

Egy másik ország állampolgárságának a felvétele azonban nem kell, hogy a szlovák állampolgárság elvesztésének szándékát jelentse, sőt, legtöbbször nem is erről van szó”

 – figyelmeztetett Bukovszky.

Az állampolgársági törvény módosító javaslata értelmében újabban már nem vesztenék el szlovák állampolgárságukat azok, akik a házasságuk ideje alatt kapták meg a partnerük külföldi állampolgárságát, ezt születéssel vagy örökbefogadás útján szerezték, illetve ha kiskorúakról van szó. A törvényjavaslat továbbá lehetővé teszi, hogy egy személy a szlovák állampolgárság megvonása nélkül felvegye egy másik ország állampolgárságát, ha az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel, illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik.

A szlovák állampolgárságot jelenleg azok vesztik el, akik felveszik egy másik ország állampolgárságát. Ezt a törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok kettős állampolgárságának a felvételét. Eddig csaknem 3400 ember vesztette el a szlovák útlevelét.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.