2022. július 26., 11:11

Botrány a szlovák vasútnál: a biciklik között akartak, végül a büfé raktárában szállítottak egy mozgássérült hölgyet a Prága-Pozsony vonalon

Ilyen-olyan vasúttársaságokkal mindannyiunknak meggyűlt már a baja. E sorok írója egyetemi évei alatt kénytelen volt nem egyszer egy vécédeszkán ülve elvonatozni Komáromból Budapestre, még csak nem is gyomorbántalmak, hanem a zsúfoltság miatt. Nem számítanak ritkaságnak a helyenként órákat késő vonatok sem, Szlovákia déli részén különösen, de az a megaláztatás, amelyet egy Prágából Pozsonyba utazó hölgynek kellett átélnie a minap, valóban párját ritkítja.

vasút utazás
Fotó: Facebook/Zorka Lednárová

Zorka Lednárová szobrászművész esete azt követően kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy Juraj Hipš, a SPOLU korábbi elnöke saját közösségi oldalán számolt be az elképesztő történetről. A hölgy vasárnap szeretett volna Prágából Pozsonyba eljutni a szlovák vasúttársaság által (is) üzemeltetett EC 279-es számú Metropolitan járattal. Fontos részlet, hogy Zorka mozgássérült, tolószékben éli életét, így utazásáról 48 órával korábban tájékoztatta a társaságot, annak ellenére, hogy számos nyugat-európai országgal ellentétben Szlovákiában barátságosabb, mindössze 24 órás bejelentési határidő van érvényben. Kár, hogy Lednárová nem sokra ment vele...

Egész Európában bevett gyakorlat, hogy az utazás megkönnyítése érdekében a vasúttársaságokat előre értesíteni kell arról, mozgássérült ember utazik az adott járattal.

Ilyenkor a társaságok vagy ún. önemelővel ellátott kocsit kapcsolnak a szerelvényhez, vagy annak hiányában, a felszállóhelyen és a célállomáson egy-egy mobil emelőt biztosítanak. A bejelentési kötelezettség annak fényében is érthető, hogy a hétköznapi vasúti kocsik ajtaja általában nem elég széles ahhoz, hogy a kerekesszék átférjen rajta, a kísérő nélkül utazó mozgássérült utasoknak fizikailag nincs lehetősége felszállni a vonatra. A Magyar Államvasutak honlapján például részletes lista található arról, mely állomásokon áll rendelkezésre mobil emelő vagy mozgássérültek által is igénybe vehető toalett. Hasonlóan részletes tájékoztató található a szlovák állami vasúttársaság honlapján is.

vasúti utazás
Fotó:  Facebook/Zorka Lednárová

Lednárová pontosan tisztában volt a szabályokkal, így az előírásoknak megfelelően időben, sőt annál korábban, értesítette a szlovák államvasutakat utazási szándékáról. 

A prágai állomáson derült ki, hogy abból a kupéból, ahol elvileg a mozgássérült utasoknak kellett volna szavatolni a biztonságos utazást, valaki raktárt csinált. Az étkezőkocsiban árusított élelmiszereket és italokat tárolták itt, így a vonatvezető kitalálta, hogy

a mozgássérült hölgynek a biciklik és a csomagok tárolására kijelölt kocsiban biztosít helyet.

Könnyű belátni, mennyire megalázó lehetett a szituáció. Lednárová csak azért úszta meg, hogy a vasúttársaság csomagként kezelje őt és vele utazó kisfiát, mert gépi segítséggel tud csak lélegezni, így konnektorra is szüksége volt. Az asszonyt és gyermekét végül egy raktárként használt kupéban helyezték el a büfé mellett, ásványvizekkel és üvegpalackokkal körülvéve. Elmondása szerint egész úton azon imádkozott, egy nagyobb fékezésnél nehogy a fejére essen egy tálca sör, de a fiára így is ráesett egy doboz - írta közösségi oldalán.

Mit mond a vasúttársaság?

Nem sokkal azt követően, hogy Hipš megosztotta az elképesztő történetet, a kommentfolyamban felbukkant a szlovák államvasutak szóvivője, Tomáš Kováč is, aki hozzászólásában a cseh vasúttársaságra hárította a felelősséget, mondván, a járatért és a prágai felszállás körülményeiért ők voltak a felelősek. Közölte, a szlovák vasúttársaság természetesen megtéríti a vonatút árát. A hozzászólásból az is kiderül, Lednárovának nem először kellett méltatlan körülmények között utaznia, ugyanis Kováč rögtön azzal nyit, a vasúttársaság képviselőit nagyon elszomorítja, hogy

megint egy ilyen sajnálatraméltó körülmény miatt kell levelet váltaniuk".

Az már csak hab a tortán, hogy Kováč képes leírni, örömmel veszi, hogy Lednárová a két évvel ezelőtti eset ellenére sem hagyott fel a társaság szolgáltatásainak igénybevételével.

A ZSSK szerint a hibát az okozta, hogy a 279-es járathoz nem tudtak étkezőkocsit biztosítani (talán kissé álságos módon a COVID-járványra és az "áremelkedésre" fogva annak hiányát), így kénytelenek voltak egy ún. minibáros kocsit hozzácsapni a szerelvényhez. A szlovák vasúttársaság azt állítja, cseh kollégáik hibáztak, amikor rossz szám alatt iktatták a vasúti kocsit, így a minibárt véletlenül egy személyszállításra kijelölt kocsiban helyezték el, épp abban, amelyikbe Lednárová helyjegyet vásárolt. Hogy voltak-e más utasok, akik hasonlóan jártak, nem derül ki a levélből.

Később Kováč a cseh vasúttársaság Lednárovának írt levelével frissítette hozzászólását. Túl sok minden ebből sem derül ki, legfeljebb az, hogy a csehek is igyekeznek ledobni vállukról a felelősséget, egyetlen alkalmazott hibájának állítják be a történteket, aki rossz helyre pakolta fel a minibár "raktárkészletét". 

Furcsa módon egyelőre sem Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter, sem a ZSSK nem adott ki hivatalos sajtónyilatkozatot.

Az ominózus FB-hozzászólás híján nem reagáltak semmit. Úgy a tárcavezető, mint a társaság közösségi oldalán a legfrissebb bejegyzés egy a szlovákiai vasúti közlekedést reklámozó poszt...

"Üres és felesleges gesztus"

Az általunk megkérdezett, korábban a szlovák közlekedési minisztériumban dolgozó iparági szakértő szerint lehet ugyan magyarázni a bizonyítványt, de onnantól kezdve, hogy az utas a szabályoknak megfelelően jelezte utazási szándékát, nagyon nehéz érdemben mentegetni a történteket.

A neve elhallgatását kérő forrásunk szerint teljesen üres és felesleges gesztus a társaság részéről, hogy visszatérítenék a menetjegy árát. Nem csak azért, mert ez az emberi minimum, Lednárová mozgássérültként Így is kedvezményes áron utazhatott, néhány euróval kárpótolni egy ilyen megaláztatást, felháborító – fogalmazott.

Hozzátette, az Európai Unióban évek óta napirenden van a törekvés, hogy a jelenleg érvényben lévő 48 órás bejelentési kötelezettséget mérsékeljék. A szlovák vasúttársaság pár évvel ezelőtt szállította le 24 órára a bejelentési kötelezettséget, de hiába a kétségtelenül pozitív gesztus, 2022-ben még mindig nem alapvető jog az emberhez méltó tömegközlekedés. Székben vagy anélkül.

A végére egy furcsaság. A cseh államvasutak honlapján elérhető az EC 279-es Metropolitan járat adatlapja. Azon világosan látszik, a 370-es számú kocsi mozgássérült utasok számára lett kijelölve. A szlovák vasúttársaság szóvivője szerint véletlenül ennek a kocsinak a kupéit pakolták tele áruval, a 369-es számú kocsi helyett, amelyre Kováč szerint ilyen esetekben nem adnak el helyjegyeket. Megnéztük, de a konkrét, július 24-ei járat kocsijainak beosztása sajnos már nem elérhető. A vasútnál uralkodó káoszt szépen szemlélteti, hogy néhányan Hipš posztja alatt azt írják, a Prága-Pozsony vonalon nem egyszer kaptak már olyan kocsiba helyjegyet, amely végül nem is lett hozzácsatolva a szerelvényhez.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.