2021. november 11., 09:55
Frissítve: 00:27

Botránnyal indul a szigorításokról döntő parlamenti ülés

Miután a kormány tegnapi ülésén elfogadta a járványügyi szakemberek által javasolt szigorítások nagy részét, ma a parlamentnek is meg kell szavaznia ezeket. 

mazurek
Fotó: TASR/AP
Jana Bittó Cigániková próbál Mazurek lelkére beszélni, nem sok sikerrel.
Mazurekhez hasonlóan később Robert Ficónak is el kellett hagynia az üléstermet. A volt miniszterelnök szokásához híven nem reszpirátort, hanem műanyag arcvédőt viselt. A levezető alelnök arra kérte, vegyen fel FFP2-es maszkot, mire Fico közölte vele, szívbeteg, nem viselhet ilyesmit. A  SMER elnöke később elhagyta az üléstermet.
A parlament megszavazta a gyorsított eljárást. Ha minden a terv szerint halad, ma biztosan szavaznak a szigorítások elfogadásáról.

A törvényhozás elé elvileg gyorsított eljárásban került javaslatcsomagról szóló parlamenti vita rögtön botránnyal indult. A Kotleba-pártból távozó, most a Republika nevű pártban politizáló Milan Mazurek tüntetőleg arcmaszk nélkül ment fel a parlamenti emelvényre, hogy hozzászóljon a vitához. Hozzászólását azzal kezdte, a kormányt többé nem tudja "Szlovákia kormányának" nevezni, ezt követően Vladimír Lengvarskýt "Tisztelt Mengele miniszter úrként" szólította meg. 

Az ülést vezető alelnök, Milan Laurenčík (SaS) erre kiküldte a teremből a renitenskedő képviselőt.

Mivel Mazurek nem volt hajlandó elhagyni a termet, a levezető alelnök 15 perc szünetet rendelt el.

A TASR hírügynökség úgy tudja, Mazurek viselt ugyan maszkot, de nem az előírásoknak megfelelő reszpirátort. Azt nem volt hajlandó viselni. Mivel azóta sem hagyta el a termet, a levezető alelnök úgy döntött, a képviselők kivételesen a helyükről is hozzászólhatnak a vitához.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.