2022. február 23., 16:00

Berényi József: A területi integritás elvét támogatjuk, de Kijev kisebbségi politikájával kapcsolatban vannak fenntartásaink

Több ország is elítélte az orosz elnök, Vlagyimir Putyin kijelentését, aki elismerte Ukrajnában a két szakadár államot, a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot. A témával kapcsolatban a Szövetség is megszólalt. A párt elítéli az orosz agressziót, és Ukrajna területi egysége mellett foglal állást. Berényi József, az MKP-platform elnöke is azt hangsúlyozza, ki kell állni a területi integritás elve mellett. Ugyanakkor megjegyezte, keleti szomszédunkban sérülnek a nemzeti kisebbségi jogok, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A portálunknak Berényi József nyilatkozott.

berényi józsef
Fotó: Facebook/MKP platform

Berényi szerint az orosz-ukrán konfliktus már egy komolyabb világpolitikai válság, amelyben állást kell foglalni a hazai politikai pártoknak is.

Egyértelműen ki kell állni a területi integritás elve  mellett, ugyanis csak ez biztosíthatja számunkra, felvidéki magyarok számára, a Szlovákián, az Európai Unión és más nemzetközi szervezeteken belüli politikai mozgásteret 

- szögezte le Berényi, aki azt is hozzátette,

sajnos Ukrajnában is sérülnek a kisebbségi jogok, amelyeket a jövőben mindenképpen rendezni kell, hiszen több nemzeti kisebbség él az országban, beleértve a kárpátaljai magyarokat.

Kárpátaljai magyar sorstársainktól azt is tudjuk nagyon jól, mennyire elnyomó, diszkriminatív, a nemzetközi normákat is sértő nyelvtörvényt fogadott el Ukrajna. Amely nemcsak a Kárpátalján elő magyarokat, de az ország területén élő minden nemzeti kisebbséget sújt. Ez csupán a kivételezett helyzetben lévő krími tatárokra nem vonatkozik

- konstatálta a helyzetet Berényi.

A politikus szerint a problémát már régebben meg lehetett volna oldani, ugyanis a 2015-ös minszki egyezmény szerint autonómiát kaphatott volna a két szakadár terület, Donyeck és Luhanszk.

A 2015-ös minszki egyezmény tartalmazta, hogy Ukrajnát decentralizálni kell. A mai feszült helyzet kulcsa abban is kereshető, hogy ez nem valósult meg

 - fogalmazott Berényi.

Arra a kérdésre, elkerülhető-e a háború, Berényi azt mondta, bízik benne, hogy igen. Ugyanakkor hozzátette, sajnos erősen benne van a pakliban az is, hogy a helyzet elmérgesedik, és akkor elkerülhetetlen lesz a fegyveres konfliktus.

A helyzet azért is nehéz, mert mindegyik fél mást akar. Putyin Ukrajnát mindig is orosz befolyási területnek tekintette, és továbbra is annak tekinti. A Nyugat pedig támogatja Ukrajna integrációjátt a NATO-ba. A megoldást valahogy a kettő között kell megtalálni.

Berényi azt is hozzátette, jelenleg Ukrajna a nagy geopolitikai játszmák elszenvedője, hiszen a Nyugat rajta keresztül próbálja meggyengíteni Oroszország befolyását, az oroszok pedig nem engedhetik el Ukrajnát, hiszen számukra fontos geostratégiai terület, amelyre mindig is úgy tekintettek, hogy Oroszország területi integritásának biztosítéka.

A közép-erurópai államok is megélték már a történelem során, hogy a nagyhatalmak játékszereivé váltak. Valami hasonlót élhet át Ukrajna is

- zárta mondandóját Berényi József.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.