2020. augusztus 19., 08:26

Berényi a Csemadok állami támogatásáról: 1996 óta fennálló igazságtalanság végére kerülhet pont

Berényi Józsefet, az MKP alelnökét az Igor Matovič kormányfő és a Csemadok vezetői közötti keddi találkozó hátteréről kérdeztük.

Fotó: TASR

Ahogy arról hírt adtunk, Igor Matovič kormányfő miután kedden találkozott a Csemadok vezetőivel, közösségi oldalán ígéretet tett arra, hogy a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális egyesülete, a Csemadok - a Matica slovenskához hasonlóan - állami támogatáshoz juthat a jövőben. A találkozón, mint a kormányfő nemzetiségi ügyekben illetékes tanácsadója, Berényi József MKP-alelnök is részt vett.

Berényi elmondta, mielőtt a miniszterelnök a keddi találkozóra invitálta volna a Csemadok vezetőit, vele is egyeztetett.

A felvidéki magyarság legnagyobb kulturális szervezete 1996 óta nem kap állami támogatást, amikor a harmadik Mečiar-kormány egy tollvonással megszüntette azt.

"A lassan negyedszázada fennálló igazságtalanság végére kerülhet pont azzal, hogy a miniszterelnök ígéretet tett arra, a Matica slovenskához hasonlóan a Csemadok is állami támogatásra lehet jogosult" – hangsúlyozta Berényi.

Az MKP alelnöke hozzátette, a keddi egyeztetésen konkrét időpontot is felvetett, vagyis a kulturális szervezet állami támogatására már a most készülő jövő évi költségvetésben biztosítsanak forrásokat.

Berényi hangsúlyozta,

a finanszírozás hosszútávú biztosítására legiszlatív háttérre, azaz rendeleti, vagy törvényben szabályozott megoldásra lenne szükség, ahogy azt a Csemadok vezetői kérték - a kormányfő erre is nyitottnak mutatkozott.

Berényi hozzátette, a keddi találkozón szóba került a kulturális tárcánál történt átszervezések kérdése is. Ahogy arról beszámoltunk, a kulturális minisztériumban megszüntették a kisebbségi kultúrák részlegét, annak igazgatóját pedig elbocsátották. A kisebbségi kultúrákkal is foglalkozó összevont részleg új vezetőjének pedig a pozsonyi „nyelvrendőrség“ korábbi vezetőjét nevezték ki.

Berényi ennek kapcsán elmondta,

a Csemadok vezetőivel szorgalmazták, hogy minél előbb álljon helyre a kisebbségi kultúra megfelelő szakmai képviselete a minisztériumban.

Bár Berényi szerint volt ok a személycserére, „örültünk annak, hogy a miniszterelnök kijelentette, odafigyel a téma megoldására“ – nyilatkozta az MKP alelnöke.

A keddi találkozó kapcsán megkérdeztük Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét is.

Megosztás
Címkék