2020. augusztus 19., 12:28

Bárdos: A kormányok eddig nem fordítottak figyelmet a Csemadokra

Bárdos Gyulát, a Csemadok országos elnökét az Igor Matovič kormányfő és a Csemadok vezetői közötti keddi találkozóról kérdeztük.

bárdos
Fotó: ma7
Bárdos Gyula

Ahogy arról hírt adtunk, Igor Matovič kormányfő miután kedden találkozott a Csemadok vezetőivel, közösségi oldalán ígéretet tett arra, hogy a felvidéki magyarság legnagyobb kulturális egyesülete, a Csemadok - a Matica slovenskához hasonlóan - állami támogatáshoz juthat a jövőben.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke a keddi találkozó kapcsán hangsúlyozta,

az előző években kormányok jöttek, mentek, de egyaránt kevés figyelmet fordítottak a felvidéki magyarok legnagyobb kulturális szervezetére.

2016-ban a Csemadok megkapta az Európai polgári díjat, amellyel olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, illetve európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön.

Bárdos ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy az akkori kormány részéről a rangos elismerés is visszhangtalan maradt.

A Csemadok országos elnöke kiemelte, a keddi találkozón a szervezet vezetőinek alkalmuk nyílt tárgyalni a szlovák kormányfővel - már önmagában ez nagy előrelépés.

Bárdos szerint

a legfontosabb megoldásra váró probléma a Csemadok állami finanszírozásának biztosítása, aminek kapcsán a kormányfő részéről a találkozón konkrét ígéret hangzott el.

Bárdos hozzátette, a Csemadok vezetői szorgalmazták, hogy a szervezet finanszírozását törvényi háttér biztosítsa.

A keddi találkozó kapcsán megkerestük Berényi József MKP-alelnököt is, aki a a kormányfő nemzetiségi ügyekben illetékes tanácsadójaként volt jelen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.