2020. augusztus 3., 14:55

Hihetetlen: a pozsonyi nyelvrendőrség vezetője lett a magyar kultúra igazgatója

Az Igor Matovič vezette kormány magyarügyekben az egyik végletből a másikba esik. Az egyik oldalon meggyőző baráti gesztussal fordul Budapest felé, és megértő módon közelít a trianoni tragédia irányába; a hétköznapi, mindennapi politika konkrét lépéseit illetően viszont mintha nem lenne ennyire megértő a szlovákiai magyar közösséggel.

Fotó: TASR

Ennek legújabb és talán sokáig túl sem szárnyalható lépése az a döntés, amellyel megszüntették a pozsonyi kulturális minisztériumban a kisebbségi kultúrák részlegét, annak magyar nemzetiségű igazgatóját, Kún Kelemen Melindát pedig elbocsájtották. Mindezt úgy, hogy erről sem az igazgató, sem annak közvetlen felettese nem értesült. Mindez rövid időn belül, július utolsó napjaiban történt.

Zuzana Vicianová, a kulturális minisztérium szóvivője a ma7.sk kérdésére ezt azzal magyarázta, hogy igazából a kisebbségi kultúra részlege nem szűnt meg, hanem csak átalakult, és augusztus elsejétől már mint a „többpólusú politikák osztályának” részeként fog működni.

További kérdésünkre, hogy a kisebbségi kulturális részlegen kívül még milyen más témakörök fognak az újonnan kialakított osztály alá tartozni, a szóvivő már elzárkózott az azonnali válaszadással, ezeket keddre ígérte.

Minisztériumi forrásokból annyit viszont sikerült megtudnunk, hogy óriási meglepetésre az augusztus elsejétől elindult új osztály alá még további két részleget soroltak be; az egyik az államnyelvi részleg, amely szomorú, többéves működése során kiérdemelte a nyelvrendőrség megnevezést. Ide sorolták még harmadikként a külföldön élő szlovákok kultúrájával foglalkozó részleget is.

Az új osztály tehát a kisebbségi kultúrát, a nyelvrendőrséget és a külföldi szlovákok részlegét foglalja magába. Már maga ez a kombináció is arra enged következtetni, hogy aki ezt eltervezte, nem igazán akart kedvezni a kisebbségi, és ezen belül a magyar közösségeknek, hiszen a nyelvrendőrség botrányos módon és folyamatosan vegzálta éveken keresztül a magyar nyelvű feliratokat, a szlovák rendellenességekre viszont még csak legyinteni sem legyintett.

Ahogy azt Kún Kelemen Melinda, az augusztus 1-jével megszüntetett állású osztályvezető a ma7-nek elmondta, az ilyen kezdeményezésről még csak hivatalos formában sem tudott.

Az i-re a pontot a minisztérium azzal tette fel, hogy az újonnan kialakított és a kisebbségi kultúrákkal is foglalkozó új részleg vezetőjének Oľga Škorecovát nevezte ki, aki eddig a nyelvrendőrség igazgatója volt.

Az abszurd helyzetről magát Škorecovát is megkérdeztük, aki viszont ragaszkodott ahhoz, hogy csak a szóvivőn keresztül kíván velünk szóba állni, új megbízatását ugyanakkor nem cáfolta.

Ajánljuk a témával kapcsolatos alábbi írásunkat is!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.