cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 9., 16:31

Beadványokkal árasztotta el a kormányhivatalt Őry Péter

Ahogy azt már az Adásidő podcastban a tapasztalt politikus Őry Péter jelezte, pénteken egy „kezdőcsomagot” juttatnak el a decemberben kinevezett kisebbségi kormánybiztosnak, Horony Ákosnak. Pénteken fel is keresték a pozsonyi kormányhivatal iktatóját, ahol meglepően nagy számú, pontosan 69 beadványt nyújtottak be.

Őry Péter (b), Kállay András, Nagy Ildikó és Mészáros András
Őry Péter (b), Kállay András, Nagy Ildikó és Mészáros András
Fotó: Pro Civis

Az évtizedek óta a felvidéki magyar párt egyik oszlopának számító Őry Péter most, mint a Pro Civis polgári társulás vezetője lépett fel, munkatársai, Nagy Ildikó, Kállay András és Mészáros András társaságában, akikkel közösen 69 esetben dokumentálták a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértését.

Ahogy Őry a ma7.sk portálnak elmondta, mostani munkájuk kizárólag a Szlovák Gázművek vész- és veszélyhelyzeti feliratait érinti.

A jelzett törvény értelmében ezeknek a feliratoknak – ha közterületen vannak elhelyezve – kötelezően kétnyelvűeknek kell lenniük. Természetesen nem az ország szinte csak szlovákok lakta részein, hanem mindazon településeken, ahol a nemzeti kisebbségek aránya eléri a 15%-ot. Tehát egy ilyen helyen lévő gázelosztón, telephelyen magyarul is szerepelnie kell például a „Nyílt láng használata tilos!” a „Dohányozni tilos!” a „Robbanásveszély!” vagy az „Idegeneknek belépni tilos!” feliratoknak.

A polgári társulás vezetője azt is elmondta, nem véletlen, hogy külön-külön beadványt készítettek az egyes mulasztásokról, mert így érhető el, hogy minden egyes esetet külön ügyként kezeljenek és tartsanak nyilván.

Hozzátette, hogy nem újdonság ez a beadványhalmaz, hiszen Horony Ákos mostani kormánybiztos elődjének, Bukovszky Lászlónak is készítettek hasonlót, amikor elkezdte hivatali működését. Bukovszkynak 117 beadványt juttattak el, akkor az üzemanyagtöltő-állomásokat és az elektromos elosztószekrényeket szemrevételezve.

A Pro Civis 69 beadványban dokumentálta a törvénysértéseket
A Pro Civis 69 beadványban dokumentálta a törvénysértéseket
Fotó:  Pro Civis

Amiatt is fontosnak tartják ezekre az esetekre saját kezdeményezésből felhívni a kormánybiztos figyelmét, mert tudomásuk szerint az államnyelvről szóló törvény megsértéséről, az azt felügyelő Kulturális Minisztériumhoz évente akár több ezer beadvány is érkezik, a kisebbségi nyelvhasználati törvény megsértéséről szóló beadványok száma ezidáig még nagyon alacsony. Ennek, sajnos, az oka nem a kevés jogsértés, hanem a figyelemfelhívási kedv, hajlandóság alacsony foka.

A magyar jogvédők igazi célja nem is a 117 vagy 69 törvénysértésre való rámutatás, hanem az, hogy egy automatizmust sikerüljön kialakítaniuk, ami alapján vélhetően természetessé válik a kisebbségi nyelvhasználati törvény betartása.

Azaz, hogy a mostani esetben például a gázszolgáltató a további több száz, vagy akár több ezer munkapontján is kihelyezze a feliratokat a kisebbségi nyelveken. Egyáltalán nem szerepel a céljuk között viszont az, hogy ezekért a mulasztásokért szankcionálják az elkövetőket, hanem azt szeretnék, hogy a kormánybiztos járjon el ezekben az ügyekben, főleg annak a tudatában, hogy a magyar feliratok elhelyezése ilyen helyeken nem jog vagy lehetőség, hanem kötelezettség.

A Pro Civis polgári társulást az is megerősíti a munkájában, hogy a korábban beadott kezdeményezéseikkel változást tudtak kezdeményezni az üzemanyagtöltő-állomások nagy részén, sőt, azzal is találkoztak már azóta, hogy az egyik nagy társaságnak immár a munkaerőt toborzó hirdetései magyarul is megjelentek a magyarság által lakott területen.

A Pro Civis társulás nem csak ellenőriz és beadványt készít, de honlapjukon mintákkal is szolgál a kétnyelvű feliratok kivitelezéséhez. Ilyen matricákkal korlátozott számban ők maguk rendelkeznek, bár azt már nem érzik feladatuknak, hogy egy több milliárdos forgalmat lebonyolító multinacionális vállalat költségeit átvállalják ezen a téren.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.