2023. október 26., 20:03

Barátjától értesült a leváltásáról Bukovszky, Gyimesi pedig nem kapott felkérést, de…

Prágai barátja hívta fel október 25-én, szerdán kora este Bukovszky Lászlót, hogy sajnálkozását fejezze ki az éppen aznap hivatalba lépő szlovákiai kormány döntése miatt, mely szerint azonnali hatállyal felmentik hivatalából. Bukovszky László a ma7.sk-nak elmondta, első hallásra nem is értette pontosan, miről van szó, hiszen őt a kormányhivatal részéről sem korábban, sem a döntés után nem tájékoztatta aznap senki.

Bukovszky László
Fotó: TASR

Ez már magában is meglepő, bár nem szokatlan a politika világában. Annál több kérdőjelet von maga után viszont az, hogy a Robert Fico (Smer-SD) vezette kormány mindjárt az első ülésén foglalkozott Bukovszky és a romaügyi kormánybiztos, Ján Hero leváltásával. Ezzel természetesen azt a benyomást is keltették, hogy halaszthatatlanul sürgős volt a két biztos leváltása. Ennek viszont ellentmond az, hogy egyikőjük helyére sem neveztek ki új tisztségviselőt.

Érdekes Bukovszky László leváltásának fogadtatása is, hiszen a roma etnikumhoz tartozó ifj. Peter Pollák, Matovič-párti képviselő rendkívül sajnálja Bukovszky leváltását. Volt kollégája, a szintén kisebbségi politikus, Gyimesi György viszont úgy gondolja, éppen ideje volt, hogy a Bugár Béla egyik utolsó politikai örökségének tartott Bukovszkyt leváltották. A kisebbségi Szövetség párt pedig nem reagált a leváltás tényére.

Tény, hogy Bukovszky Lászlót még a Smer-SNS-Most-Híd hármaskoalíció idejében nevezték ki, a Most-Híd párt jelöltjeként. Bukovszky mindezek ellenére főképpen a 2020-as kormányváltás után vált a nagyközönség számára is láthatóbb közéleti szereplővé, amikor a kulturális minisztérium egyes eljárásai, továbbá a kétnyelvű közlekedési táblák, illetve tájékoztató feliratok bevezetése, elfogadtatása és ellenőrzése során, majd később a népszámlálás és a kisebbségi törvény soha érdemi tárgyalásra nem került ügye kapcsán gyakran szerepelt a sajtóban, így portálunkon és a Magyar7 hetilapban is.

Saját elmondása szerint is kedvezőbb klímát biztosított a Matovič-, majd a Heger-kormány arra, hogy ezek a témák legalább a megvitatás szintjén elérjék nem csak a lakosság, hanem egyes kormánytényezők figyelmét is. Olykor paradox helyzetek is előálltak, például a kormányhivatal visszavonta a sokat utazó Bukovszky szolgálati gépkocsiját, illetve Heger kormányfő pedig éppen lapunk közreműködése eredményeképpen fogadta az elvileg a kormányfő és hivatala alá tartozó biztost.

Pontos információk hiányában leváltásához egy olyan okot is kapcsolnak a kormányhoz közeli körökben, hogy lényegében a figyelem elterelése volt ezzel a kabinet szándéka, a valós cél ugyanis a romaügyi kormánybiztos elmozdítása volt, hiszen annak hivatala ebben a választási időszakban mintegy fél milliárd eurós uniós forrásokból származó pénzzel diszponálhat majd. Ez utóbbi feltételezést a nekünk nyilatkozó ifj. Peter Pollák sem tartotta kizártnak.

Ki lesz Bukovszky utóda?
A kisebbségi kormánybiztos leváltása további találgatásokra is okot adott, s ezekben a leggyakrabban felmerülő név Gyimesi Györgyé, aki a választások másnapjától folyamatosan jelen van a közösségi térben. Gyimesi a ma7.sk portálnak elmondta, hogy bár kapcsolatban van az új kormány egyes tagjaival, konkrét felkérést a kisebbségi biztosi posztra nem kapott. Hozzátette, ha érkezne is ilyen ajánlat a részére, azzal nem akarna élni. Ennek fő okát abban látja, hogy a kisebbségi biztosi pozíció jelenleg egy sóhivatallal ér fel, és tényleges jelentősége csak a kétévente elkészülő és a kormány elé kerülő jelentésben van, amelyet azután a kormány tudomásul vesz vagy nem. Gyimesi hozzátette, amíg a hivatal nem lesz felruházva valós kompetenciákkal, nem látná semmilyen valós értelmét annak, hogy a posztért járó jó fizetést felvegye.

A témával továbbra is foglalkozunk, a Magyar7 legközelebbi, november első hetében megjelenő számában pedig részletesebben is górcső alá vesszük a leváltás körülményeit.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.