2020. augusztus 13., 18:33

Bukovszkyt a legerősebb összállításban fogadták, és mindent megígértek

Csütörtökön került sor Natália Milanová (OľaNO) kulturális miniszter és Bukovszky László kisebbségi biztos közötti rendkívüli találkozóra.

Bukovszky László és Natália Milanová
Fotó: TASR

Ahogy azt korábban megírtuk, a minisztérium augusztus elsejével megszüntette a kisebbségi kultúrák osztályát. Helyette pedig létrehozta az ezzel foglalkozó, alacsonyabb szintű alosztályt, ahol az eredeti létszám kevesebb mint fele dolgozik, akik között nincs egyetlen magyar nemzetiségű alkalmazott sem. A szlovákiai magyar közösség kultúrája eközben a legnagyobb nem szlovák közösségi kultúra az országban. Az átszervezés számunkra „leglátványosabb” koronája az lett, hogy a magyar kultúrával foglalkozó új osztály vezetével az úgynevezett nyelvrendőrség eddigi igazgatója lett megbízva.

Ezt az átszervezést rendkívüli sajtóvisszhang és olvasói felháborodás követte a magyar oldalon, amelynek következtében pár napon belül

úgy döntött a miniszter asszony, hogy a helyzet megnyugtatására találkozót kezdeményez a kisebbségi jogok kormánybiztosával, Bukovszky Lászlóval.

Erre a találkozóra került sor csütörtökön a kulturális tárca pozsonyi épületében. Ahogy azt az egyik résztvevőtől megtudtuk, Bukovszky László egyedül érkezett, alaposan felkészülve. A minisztérium vezetése viszont a legerősebb, öttagú összállításban várta; viszont alig volt a kisebbségeket érintő témákról áttekintése. A szlovák delegáció tagja volt egyebek mellett Milanová miniszter asszony, a minisztérium államtitkára Kutaš, valamint további más magas rangú hivatalnokok.

Ahogy azt Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos a ma7.sk portálnak elmondta,

a találkozó légkörét meghatározta, hogy Milanová miniszter asszony "hamut szórt a fejére", belátva, hogy a minisztériumon belüli, a magyar kisebbséget is értintő átszervezés nem megfelelően lett előkészítve és lebonyolítva.

Igy Bukovszkynak nem kellett hosszas indoklást tartania arról, miért volt hibás ez a lépés, és szinte nyomban a kialakult probléma megoldásának mikéntjéről folyhatott a tanácskozás.

Ennek leglényegesebb eredményének Bukovszky azt tartja, hogy

tárgyalópartnerei ígéretet tettek arra, hogy a mostani két alkalmazott helyett a korábban megszokott négy végzi majd a kisebbségi kultúrákkal kapcsolatos feladatokat.

Az nem került szóba, hogy ezek közül kell-e magyar nemzetiségűnek lenni, Bukovszky szerint már az is nagy eredmény, ha hozzáértő szlovák hivatalnokok kerülnének oda. Portálunk kérdésére a kormánybiztos nem tudott konkrét időpontot mondani a személyi állomány megnövelésének időpontjára, de azt biztosnak tartja, hogy az év végéig ennek meg kell történnie.

További kérdésünkre, szóba került-e, hogy a magyar kultúrával foglalkozó osztály vezetői helyére miként kerülhetett a magyarság körében elutasított nyelvrendőrség igazgatója, Bukovszky azt válaszolta,

Oľga Škorecová megbízatása csak ideiglenes.

Ezt fanyarul csak úgy tudtuk kommentálni, hogy a harminc évig Szlovákiában állomásozó szovjet csapatok is csak „ideiglenesen“ tartózkodtak a leigázott országban.

Valószínű, hogy a mostani átszervezés egy mélyebb problémára mutat rá, mégpedig arra, hogy a minisztérium vezetésénél nem látjuk a kontinuitást, azaz, mintha nem lennének tisztában a korábbi történésekkel, és most ismerkednének meg a kisebbségi kultúra egyes lényegi elemeivel is.

Ennek a számlájára írja Bukovszky azt, hogy ami a magyarok számára már-már érzéketlenségnek tűnik; a szlovák politikus számára viszont egy jól hangzó ötlet. Elmondta,

így volt ez már a korábbi, Maďarič miniszter esetében is, aki szintén úgy gondolta, hogy a kisebbségi ügyek és az államnyelv védelme egy közös egységbe tartozik.

Bukovszky a csütörtöki találkozó lényegének azt tartja, hogy

a minisztérium vezetése legalább szóban elismerte, hogy hibáztak, és legalább néhány részletben változtatnának a mostani állapoton,

ami elsősorban a létszám növelését jelentené, mindazok ellenére, hogy mindenütt a költségek lefaragására igyekeznek. További eredeménynek látja, hogy a minisztérium vezetése ezt a mostani szituációt egy jó tanulságként fogta fel, és hogy igyekeznek ezután jobban odafigyelni a nem szlovák közösségek érintettségére is egy-egy döntésnél. Bukovszky bízik a minisztérium vezetésének jóindulatában, és ezt az esélyt szeretné megadni nekik.

A csütörtöki találkozóról a minisztérium vezetésétől is beszámolót várunk, amint ezt kézhez kapjuk, megosztjuk a ma7.sk olvasóival, s így összevethetjük, hogy ugyanazt a témát ugyanúgy látják-e a felek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.