2020. november 4., 18:32

Az országos tesztelés önkénteseit, polgármestereit kérdeztük - VIDEÓ

Az októberből novemberbe forduló hétvégén Szlovákiában tömeges koronavírus-tesztelés zajlott, a szlovák hadsereg mellett az önkormányzatokon is nagy volt a nyomás. A ma7 médiacsalád stábja úgy döntött, olyan polgármestereket és önkénteseket szólít meg, akik jócskán kivették a részüket a hétvégi tesztelésből.

A galántai kórházban rendelő orvosnő, Pőthe Valéria, aki a hétvégén mintavételt végzett, elmondta, hogy a kezdeti ijedtség után az emberek megkönnyebbültek, mert a művelet korántsem volt annyira fájdalmas, mint amilyenre számítottak.

Kiemelte azt is, hogy a gyermekek mennyire hősiesen helyt álltak és zokszó nélkül tűrték a mintavételt.


Nála is jelentkeztek telefonon  a tesztelés után páciensek, akiknek a teszteredménye pozitív lett. Elmondása szerint nagy százalékuk fiatal, vitális ember, akik jól viselik a fertőzést, 2 napos lázról, fejfájásról számoltak be.

Ők tíz napos karanténban vannak és folyamatosan tartják a kapcsolatot a doktornővel, aki bizonyos abban, hogy páciensei szövődmények nélkül túl lesznek a betegségen. Szavaival élve:

A tesztelésnek köszönhetően sikerült az esetükben korán felismerni a vírust és így nem terjesztik tovább a fertőzést.

Mészáros Annamária szíve együtt dobban a faluéval, így nem volt kérdés számára, hogy adminisztrációs munkaerőként segíti Taksonyon a tesztelést.

Kameráinknak arról számolt be, hogy az emberek nagyon együttműködőek voltak és kedvesen viszonyultak a személyzethez, valamint elismerő szavakból sem volt hiány.


Taksony polgármestere, Mészáros Márta szerint ez az akció összerántotta a falut, nagyon sokan a háttérből segítették az előkészületeket, így járulva hozzá a tesztelés sikeres levezényléséhez.

Nem titkolta, hogy a műveletet megelőző napokban sok volt a kérdés és nem látta tisztán, mit is várnak el az önkormányzatoktól, de ahogyan közeledett október 31., úgy oldódtak meg a problémák is. Remek csapat gyűlt össze, akik remek munkát végeztek.

Vezekényen kisebb fennakadást okozott, hogy a kapott 600 teszt, illetve bizonylat már az első nap sem bizonyult elégnek, mivel szombat estig 661-en érkeztek a mintavételi helyre, így 200 darab tesztet kaptak kölcsön, hogy tovább folyhasson a tesztelés.

Az ok, amiért elfogyhattak a tesztek, az lehetett, hogy a polgármesternek, Zupko Tamásnak több önkéntest is sikerült biztosítania a hétvégére, így a környéken elterjedt, hogy Vezekényen gyorsan megy a tesztelés. 

Gúta városában is magas részvételi aránnyal, zökkenőmentesen zajlott a tesztelés. Horváth Árpád, Gúta polgármestere stábunknak elmondta:

annak ellenére, hogy nagyon kevés idő állt rendelkezésükre, sikerült mindent megtenniük annak érdekében, hogy gördülékenyen lebonyolítsák a tömeges tesztelést. 

Forgács Attila városi képviselőként úgy érezte kötelessége jelentkezni önkéntesnek. Nagy meglepetést okozott számára, hogy az emberek nyugodtan és fegyelmezetten érkeztek a tesztelésre, semmilyen konfliktus nem nehezítette a munkájukat.

Gútán összesen 6771 tesztet végeztek el, amelyből 37 bizonyult pozitívnak. Mivel a komáromi járásban nem haladta meg a pozitív esetek száma a válságstáb által meghatározott 0,7 százalékot, nem kell megismételni a tesztelést hétvégén.

Ezzel szemben Dunaszerdahely lakossága kénytelen lesz újra alávetni magát a tesztelésnek. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere stábunknak elmondta, hogy ha a saját magunk és környezetünk szempontjából nézzük a felelősség kérdését, akkor okvetlenül szükséges elmennünk teszteltetni magunkat, hiszen lehet, hogy éppen az újabb teszteléssel szűrik ki azokat, akik időközben megkaphatták a fertőzést, illetve erősítik meg sokak negatív eredményét. 

Az egészségügyi dolgozók, az adminisztrációs munkatársak és a csapat többi tagja is felkészült a hétvégi tesztelésre, bízhatunk bennük. 

- hangsúlyozta.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.