2023. szeptember 18., 09:51

Az érsekújvái múzeum történelemhamisításához csatlakozott a TASR hírportálja is

Sokan vélhetik úgy, hogy nagyon bögyömben van szülővárosomban a Thain János Múzeum, és még a kákán is csomót keresek vele kapcsolatban. Merthogy alig száradt meg a tinta az „Az érsekújvári múzeumban nem sokat törődnek a történelmi hitelességgel“ cikkemen, máris indokot keresek az újabb „kötözködésre“. 

II. Rákóczi Ferenc

Inkább nem tenném, de nem maradhat szó nélkül a véget nem érő történet folytatása sem, amely most joggal háboríthatja fel nemcsak a város magyar ajkú lakosságát, hanem az egész Felvidéket. Az eseményről a skolske.sk portál számolt be. Ezen az oldalon nyújt a TASR szolgáltatásokat az iskolák számára azzal a céllal, hogy az információit az iskolák felhasználják a mediális nevelésben, a polgári nevelésben, az iskolánkívüli tevékenységben, például az iskolai folyóiratok szerkesztésében.

Augusztus 15-én az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében megrendezett előadásról számolt be, amelyre az érsekújvári Thain János Múzeumban került sor a történelem, a szokások és hagyományok megismerése céljából.

Az írásnak és a múzeumi előadásnak ugyanaz volt a címe: Rákóci szuperhősei (Rákociho superhrdinovia). A cikkíró Helana Rusnáková, az előadó pedig a múzeum történésze – Pavol Rusnák, témája pedig a II. Rákóczi Ferenc féle szabadságharc néhány hősének bemutatása. A téma érdekes, de a történelmi nevek helyesírásával ugyancsak gondja lehetett a cikkírónak és bizonyára a múzeum előadójónak is.

Minden történelmi korszaknak megvannak a saját hősei. Nem volt ez másképp II. František Rákóci felkelésének idején sem, amely ilyen tekintetben különösen termékeny volt. A korszak az olyan agresszív, fiatal tisztek önmegvalósításának kedvezett, mint Ladislav Očkaj vagy Imrich Berezédj, de megvillant az öregharcos Ján Boťán is. A néphagyomány emberfeletti tulajdonságokkal vértezte fel őket.“

Azóta felejt a néphagyomány, hiszen eme jeles történelmi esemény jelenkori felidőzői - a múzeum történésze és a cikkíró - a nevek helyírásával hadilábon áll. Az előadó újvári történész, Pavol Rusnák valószínűleg tanácsokkal látta el a történelmi neveket illetően a cikkíró Helena Rusnákovát. Nem kellett messzire mennie...Bár a logikájuk alapján most mi írhatnánk akár Rusznyák Pált és Rusznyák Ilonát is....

Az egészben az a megbontránkoztató, hogy az előadásról szóló beszámoló egy iskolásoknak és pedagógusoknak szóló portálon jelent meg, amelyet a Szlovák Köztársaság Hírügynöksége, a TASR ingyen működtet. Tehát állami pénzen folyik továbbra is a nemzetbutítás a szlovák iskolákban!

Az Érsekújvári Thain János Múzeum a történelem meghamisításában pedig készséges partner. A közelmúltban Érsekújvár törökök általi elfoglalásának 1663-as  történelmi eseményeit idézte meg „korabeli“ Nové Zámky, Štúrovo, Komárno, Bratislava helységnevekkel, egy Dunaj folyóval, valamint Adam Forgáč és Juraj Illéšházi személynevekkel. A múzeumlátogató pedig mi mást tehet, mint újra felhívja Nyitra megye magyar nemzetiségű önkormányzati képviselőinek a figyelmét, hiszen a Thain János Múzeum megyei fenntartású intézmény, amelynek tevékenysége nagyobb figyelmet érdemelne a részükről...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.