2022. március 7., 19:41

Az államfő nem lát alkotmányelleneset a szerinte visszás módon elfogadott állampolgársági törvény módosításában, így hétfőn aláírta azt

Ahogy arról hétfőn kora este a köztársasági elnöki hivatal tájékoztatott, Zuzana Čaputová aláírta az állampolgársági törvény legújabb, február 16-án elfogadott változatát.

Fotó: Facebook Zuzana Čaputová

Már a parlamenti elfogadás napján tájékoztattuk a ma7.sk olvasóit, a törvényhozás semmilyen könnyítést nem eszközölt azok számára, akik huzamosabb ott-tartózkodás nélkül szeretnék felvenni egy másik ország állampolgárságát,

a törvénymódosítás lényegében csak néhány kivétel esetére határozott meg könnyítéseket. Továbbra is a szlovák állampolgárság elvesztésével szankcionálja viszont, ha szlovákiai lakos például a könnyített honosítási eljárás keretén belül magyar állampolgársághoz jut.

A parlamenti jóváhagyás után a törvény aláírásra az elnöki palotába került, ahol az államfőnek 15 napon belül alá kell azt írni, vagy alkotmányossági fenntartásai esetén visszaküldheti azt a parlamentnek.

Ahogy arról a februári 16-ai ülést követően beszámoltunk, a pozsonyi parlament előtt a Szövetség párt vezetősége sajtótájékoztatón jelentette be, felszólítják az államfőt, hogy a törvényt ne írja alá. Ezt később a Szövetség elnöke, Forró Krisztián levélben is megtette az köztársasági elnöki hivatal felé. A levélben a Szövetség elnöke arra kéri az államfőt, hogy a törvényt alkotmányossági normakontrollra küldje meg az Alkotmánybíróságnak, hogy a legfőbb jogi testület állapítsa meg annak összhangját vagy éppen ellentétes voltát az alkotmánnyal.

Amint a hétfői közleményből kiderül, Zuzana Čaputová saját hatáskörben döntött erről a kérdésről, és kijelentette, hogy a beterjesztett törvényben nem lát alkotmányelleneset. Hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a 2010-ben elfogadott törvény és annak most beterjesztett módosítása között, amely újabb kivételekkel csak elviselhetőbbé teszi a visszás módon, gyorsított törvényhozási eljárásban elfogadott törvényt, amely bevezette az állampolgárság elvesztésének egy új, automatikus módját a második állampolgárság felvétele esetén.

Az államfő közleményében kifejezte abbéli várakozását, hogy újabb törvényhozási változások keretében tovább enyhül majd a törvény szigora, illetve változás áll be az állampolgárság elvesztésének mechanizmusában is.

Az ügyben kikérjük a Szövetség elnökének, Forró Krisztiánnak a véleményét is. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.