2021. május 11., 18:19

Ahol Ti vagytok, ott van Magyarország

Szép és értékes, a magyarságba vetett hitet szimbolizáló és identitástudatot erősítő ajándékcsomagokat kapnak az idei tanév végzős középiskolásai Kárpát-medence szerte. A Trianon Múzeum Alapítványtól érkező ajándékokat ünnepélyes keretek közt adják át a magyarlakta vidékeken. Az első ceremóniának a felvidéki Galántai Kodály Zoltán Gimnázium adott otthont.

Trianon Múzeum Alapítvány - ajándékcsomag a végzős magyar diákoknak
Fotó: Horváth Szomolai Andrea
Az osztályfőnökök és az osztályelnökök szimbolikusan átvették az ajándékcsomagot

Nemes kezdeményezés eredményeképpen kapnak értékes, magyar szíveket melengető ajándékokat a magyar iskolák végzősei a Felvidéken is.

Az ajándékcsomagot és emléklapot a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének közreműködésével a Magyar Házak, a Felvidék Ház és a Kárpát-medence Intézet jóvoltából kapják meg az alma materükből éppen kiröppenni készülő diákok.

Az ajándékok első, ünnepélyes átadására a Felvidéken került sor, ahol a mátyusföldi Galánta adott otthont a hivatalos ceremóniának. Az ajándékcsomagok már múlt hét pénteken megérkeztek a Felvidékre, azóta már szét is küldték őket a tizenhárom felvidéki régió 23 középfokú magyar oktatási nyelvű intézményébe.

A Felvidéken összesen 692 végzős, magyar ajkú diák veheti át a napokban azokat az ajándékokat, amelyekről mindig eszükbe jut majd, hogy magyar gyökereik vannak, és bárhol járnak is a nagyvilágban a magyar haza és a magyar nemzet mindig megtartja őket.

Trianon Múzeum Alapítvány - ajándékcsomag a végzős magyar diákoknak
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
Ahol Ti vagytok, ott van Magyarország

Erről tanúskodik az az Emléklap is, amelyet a magyar államiság második ezerévében a külhoni, végzős, magyar középiskolások kapnak az ajándékok mellé útravalóul a Trianon Múzeum szerkesztésében. Az emléklapon található mottó: „Ahol Ti vagytok, ott van Magyarország” az alfája és ómegája az egész átadási sorozat mondanivalójának.

Az ajándékcsomagban a diákok olyan könyveket találhatnak, mint a Fájó Trianon című kiadvány, valamint a frissen kiadott, egyedi és rendkívül értékes Kárpát-medence útikönyv, amely az első olyan könyv, amely egybefogja és érdemben bemutatja azokat a turisztikai látványosságokat, kirándulóhelyeket, amelyek a magyarság és a magyar történelem, kultúra szempontjából mérvadóak a Kárpát-medencében. A könyv az egész Kárpát-medencét bemutatja, magyar szempontból.

Ezenkívül a csomag egy QR kódot is tartalmaz, amelynek a beszkennelésével a tulajdonosok hozzáférhetnek a Száz szívdobbanás kisfilm megtekintéséhez.

Igazi unicumot jelent a csomagban található magyar-kártyajáték is. A kártyapakli klasszikus figuráit magyar történelmi személyek alakjaival váltották fel.

Trianon Múzeum Alapítvány - ajándékcsomag a végzős magyar diákoknak
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea

A Galántai Kodály Zoltán Gimnázium végzős osztályai nevében az osztályelnökök és az osztályfőnökök vették át az ajándékcsomagokat a Trianon Múzeum Alapítvány elnökétől, Szabó Pál Csabától, aki portálunknak elmondta, a trianoni centenárium apropójából egyik fő célkitűzésük volt, hogy olyan programokat, megemlékezéseket és erősödéseket szervezzenek, amelyek száz év után is képesek a Kárpát-medencében kisebbségben élő magyarok számára kapaszkodókat nyújtani.

Az ajándékozási program során hétezer végzős középiskolásnak állítottak össze ajándékcsomagot, szerettek volna olyan emlékezetes, használható ajándékkal kedveskedni ezeknek a szülőföldjükön kitartóan teljesítő fiataloknak, amelyekből ők maguk, a családjaik és a későbbiekben a gyermekeik is emlékezést, erős magyar identitástudatot tudnak nyerni.

Trianon Múzeum Alapítvány - ajándékcsomag a végzős magyar diákoknak
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
Mézes Rudolf és Szabó Pál Csaba

A galántai ünnepségen Mézes Rudolf, a Szlovákia Magyar Szülők Szövetségének elnöke, a Csemadok Galántai Területi Választmányának elnöke a rendezvény házigazdájaként fogadta a vendégeket. Elmondta, azon kívül, hogy a diákok ajándékot kapnak, a Trianon Múzeumtól a Felvidékre érkezett öt Magyar Jelenlét térképet is elhelyezik a legfontosabb felvidéki bástyák bázisain.

Magyar Jelenlét térképet vehetett át a Csemadok nevében Bárdos Gyula elnök, a Magyar Közösség Pártja nevében Forró Krisztián elnök, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke, Csémi Szilárd, illetve ott ékeskedik és hordozza majd a térkép a magyar összetartozás üzenetét a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége bázisán is.

Trianon Múzeum Alapítvány - ajándékcsomag a végzős magyar diákoknak
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
Bárdos Gyula és a Magyar Jelenlét térkép

A Felvidék Ház küldötteként annak elnöke, Mács Ildikó köszöntötte a fiatalokat és az ajándékozókat. A ma7-nek elmondta, az ajándék üzenete, hogy Magyarország nem engedi el a határon túliak kezét, és nem engedi el a fiatalokét sem.

Ugye, azt szoktuk mondani, hogy övék a jövő, de nem mindegy, milyen iskolából kerül ki az a gyerek. Ha magyar iskolából jön, akkor magyar is marad, és az anyanyelvet átörökíti, a kultúrát átadja a későbbi családjának”

– hangsúlyozta Mács Ildikó, aki kiemelte, hogy a Felvidék Ház egy köldökzsinór Magyarország és a Felvidék közt.

Trianon Múzeum Alapítvány - ajándékcsomag a végzős magyar diákoknak
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
Mács Ildikó

Az ünnepség nyitányaként a jelenlevők megtekinthették a Száz szívdobbanás című kisfilmet is, és a galántai magyar gimnáziumból induló Paradigma zenekar a trianoni centenárium alkalmából forgatott videoklipjét is. A megnyitón Marsall János, az iskola igazgatója is köszöntötte a vendégeket.

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke hangsúlyozta, az ilyesfajta kezdeményezések rendkívül fontosak és örömteliek a Felvidék számára, ahol nagyon nehéz jó kondícióban maradni a magyarság megőrzésének viharos talaján, de a szervezetek, az iskolák, a jó érzésű magyar emberek mindent elkövetnek azért, hogy a magyarság érvényesülni tudjon.

Forró Krisztián, az MKP elnöke örömét fejtette ki az ajándékozási ünnepség felett, mint mondta, az efféle megnyilvánulások alappillérei a megmaradásnak, és bízik abban, hogy a minden magyar felelős minden magyarért elvet minél hatékonyabban be lehet építeni a mindennapokba.

Berényi József, mint Nagyszombat megye alelnöke szólalt fel az ünnepségen, személyes élmények kezdte beszédét, elmondta, hogy egyik fia tavaly érettségizett, másik gyermeke az idén ült be elsősként a Kodály Zoltán Gimnáziumba, ezért is fontos számára, hogy az iskolák, a felvidéki magyar oktatás jó kondícióban legyen.

Trianon Múzeum Alapítvány - ajándékcsomag a végzős magyar diákoknak
Kép forrása: Horváth Szomolai Andrea
 Trianon mindannyiunktól tetteket igényel. A mi feladatunk az, hogy a magyar kérdés ott dobogjon az önkormányzataink, az iskoláink szívében”

– zárta le beszédét Nagyszombat megye alelnöke.

A diáksereg képviselőjeként Kiss Beáta, a IV.A osztály osztályelnöke mondta el, hogy a kapott ajándékcsomag egész életükben emlékeztetni fogja őket arra, honnan indultak el, és hová tartanak, hogy az esetleges külföldi tanulmányaik során is emlékezzenek arra, hogy az alma mater magyar volt, hogy összetartottak, hogy az anyanyelvükön tanulhattak.

 

Megosztás
Címkék